Izlazne ankete: Ljevica osvojila mjesto gradonačelnika Rima

U prvom krugu prije dvije nedjelje desnica i ekstremna desnica već su izgubili ključne gradove kao što su Milano, Napulj i Bolonja. Ljevica bi takođe da pobjedi i u Torinu, glavnom gradu sjeverozapadne regije Pijemont.

6376 pregleda 2 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Rimljani su za novog gradonačelnika izabrali bivšeg ministra ekonomije Roberta Gualtijerija, kandidata ljevice koji je pobjedio svog rivala na desnici optuženog za antisemitizam, pokazuju izlazne ankete objavljene danas poslije zatvaranja glasačkih mjesta.

U drugom krugu lokalnih izbora Roberto Gualtijeri dobio je između 59 odsto glasova u odnosu na 41 odsto Enrika Miketija, pokazuje izlazna anketa instituta Opinio za televiziju RAI.

Gualtijeri, 55, treba da naslijedi Virdžiniju Radži, iz antisistemske partije Pokret pet zvjezdica, prve žene izabrane na čelo italijanske prijestonice, koja je eliminisana u prvom krugu lokalnih izbora.

Ovaj rezultat novi je udarac koaliciji desnice i ekstremne desnice koja okuplja partiju Forca Italija Silvija Berluskonija, Ligu Matea Salvinija i partiju ekstremne desnice Braća Italije (Fratelli d'Italia) Đorđa Melonija.

U prvom krugu prije dvije nedjelje desnica i ekstremna desnica već su izgubili ključne gradove kao što su Milano, Napulj i Bolonja. Ljevica bi takođe da pobjedi i u Torinu, glavnom gradu sjeverozapadne regije Pijemont.

Rezultati lokalnih izbora, na kojima je 12,5 miliona Italijana imalo pravo glasa, ne bi trebalo da utiče na vladu Marija Dragija koju u parlamentu podržava široka koalicija od ljevičarske Demokratske partije do Lige.

Na pretnodnim izborima u Rimu i Torinu pobjedili su predstavnici Pokreta pet zvjezdica koji je na ovim izborima zabilježio veliki gubitak.

Izbori održani juče i danas obilježeni su vrlo slabom izlaznošću.

Izbornom kampanjom dominirale su teme vezane za saobraćaj i čistoću, konkretno krizu sa upravljanjem đubretom.

"Rim ne može da se svede na to da samo razgovara o đubretu i rupama na putu. Rim je veliki evropski grad", rekao je Gualtijeri u petak na svom poslkednjem izbornom skupu.

Kampanja njegovog suparnika na desnici loše je krenula prošle nedjelje kada je bio primoran da odbaci optužbe za antisemitizam poslije objave njegovog članka u jednom ljevičarskom listu. U članku koji je napisao prošle godine on je tvrdio da se Holokaust više obilježava od drugih masakra zato što jevreji kontrolišu banke i lobi koji može da odlučuje o sudbini planete.

Enriko Miketi, nema prethodnog političkog iskustva, radio je kao advokat i na radiju.

Bonus video: