Smijenjen glavni urednik Bilda: Navodno zloupotrijebio položaj, imao aferu sa novinarkom na praksi

Medijska grupa Ipen branila je odluku o neobjavljivanju izvještaja, navodeći kao razlog činjenicu da je konkurencija Bildu.

10220 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Glavni urednik njemačkog lista Bild Džulijan Rajhelt smijenjen je sa funkcije posle navoda da je zloupotrebljavao položaj, saopštila je izdavačka kuća Aksel Špringer.

Kompanija je navela da odluka o smjeni 41-godišnjeg Rajhelta momentalno stupa na snagu i da je donijeta poslije novih informacija o njegovom ponašanju, prenosi N1.

Rajhelt, jedna od najmoćnijih ličnosti u njemačkim medijima, nakratko je suspendovan sa funkcije ove godine, ali je vraćen na posao nakon što je kompanija Aksel Špringer, izdavač Bilda, zaključila da njegove radnje nisu razlog za otkaz.

U obrazloženju današnje odluke kompanija je navela da Rajhelt „nije jasno razdvojio lična i privatna pitanja“ od poslovnih nakon što je od njega to zatraženo poslije interne istrage.

Rajhelt je o tome i lagao istražnu komisiju, naveo je izdavač i dodao da će ga na čelu najprodavanijeg njemačkog tabloida naslijediti 37-godišnji Johanes Boi.

Smijenjivanje Rajhelta uslijedilo je nakon što je Njujork tajms juče objavio detalje iz interne istrage protiv njega, navodeći da je dosadašnji moćnik imao aferu sa novinarkom koja je bila na praksi.

Juče se saznalo i da su novinari rivalske medijske grupe Ipen vodili istragu protiv njega i da je njihov izdavač Dirk Ipen spriječio objavljivanje izvještaja sa novim otkrićima.

U pismu, koje je sinoć kružilo društvenim mrežama, četiri člana istražnog tima grupe Ipen osudila su svoju medijsku organizaciju i samog Dirka Ipena zbog odluke da ne objave izvještaj, na kojem su radili mjesecima. Pismo je poslato u petak, a izvještaj je trebalo da bude objavljen juče.

Oni su istraživali navode da je Rajhelt maltretirao zaposlene i zloupotrijebio položaj u odnosu prema ženskom osoblju.

Medijska grupa Ipen branila je odluku o neobjavljivanju izvještaja, navodeći kao razlog činjenicu da je konkurencija Bildu.

„Kao medijska grupa koja je direktna konkurencija Bildu, moramo da pazimo da ne bude stvoren utisak da bismo možda željeli da nanesemo ekonomsku štetu konkurentu“, navela je kompanija koja posjeduje brojne novine u Njemačkoj.

Grupa Ipen je negirala da su predstavnici Aksel Špringera vršili pritisak na nju po tom pitanju.

Četiri člana istražnog tima grupe Ipen negodovala su u pismu zbog neobjavljivanja izveštaja, navodeći da bi on iznio na vidjelo „nove i ekskluzivne“ informacije koje su advokati temeljno provjerili.

Bonus video: