Istraga zbog ćutanja o Zemanovom stanju

Češka policija će istražiti postupke najbližih saradnika predsjednika koji je od 10. oktobra hospitalizovan

4414 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Češka policija je juče otvorila istragu o tome da li su saradnici predsjednika Miloša Zemana počinili krivično djelo time što nijesu obavijestili javnost ili najviše zvaničnike da je on previše bolestan da bi obavljao dužnost.

Zemanov šef kabineta, Vratislav Minar, pod pritiskom je zvaničnika, uključujući i premijera Andreja Babiša, da podnese ostavku zbog tajnovitosti u vezi sa zdravstvenim stanjem 77-godišnjeg predsjednika koji je 10. oktobra prebačen na intenzivnu njegu.

Saradnici nijesu puno rekli o Zemanovom stanju, ali je predsjednik Senata Miloš Vistrčil u ponedjeljak kazao, pozivajući se na bolnički izvještaj, da Zeman nije u stanju da obavlja dužnost dok je na intenzivnoj njezi i da je malo vjerovatno da će se vratiti na posao u skorije vrijeme.

Bolnica je obavijestila Minara o ozbiljnosti Zemanovog stanja 13. oktobra, kazao je Vistrčil, a kabinet predsjednika tu informaciju nije podijelio sa drugim visokim zvaničnicima niti sa javnošću.

Umjesto toga, Minar je poveo predsjednika donjeg doma da vidi Zemana 14. oktobra i kazao da je predsjednik potpisao dekret o zasjedanju parlamenta.

”Povodom novih informacija, koje je objavio Senat, policija će otvoriti istragu o mogućim nezakonitim postupcima, u kojima ima naznaka zločina protiv republike”, objavila je policija na Tviteru.

Na osnovu bolničkog izvještaja, gornji dom parlamenta je inicirao debatu o tome da li treba aktivirati ustavnu odredbu oslobađanja predsjednika od dužnosti dok ne bude u stanju da ih obavlja.

Babiš je kazao da će glatko predati vlast. On je takođe istakao da je možda prerano odloboditi Zemana od dužnosti, ali je, opisujući Minarove postupke kao “apsolutno neprihvatljive”, kazao da šef kabineta treba da bude smijenjen.

Bonus video: