Traže je u vezi sa "kriminalnim slučajem"

Rusija: Izdat nalog za hapšenje Ljubov Sobolj, bliske saradnice Navaljnog

Pravnica po obrazovanju Ljubov Sobolj je poslednjih godina učestvovala u brojnim akcijama i demonstracijama Alekseja Navaljnog koji se nalazi u zatvoru u Rusiji od januara

6725 pregleda 7 komentar(a)
Ljubov Sobolj, Foto: Reuters
Ljubov Sobolj, Foto: Reuters

U Rusiji je izdat nalog za hapšenje bliske saradnice pritvorenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Ljubov Sobolj.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je sinoć na svom portalu da se 34-ogodišnja Sobol traži u vezi sa "kriminalnim slučajem" bez dodatnih podataka.

Pravnica po obrazovanju Ljubov Sobolj je poslednjih godina učestvovala u brojnim akcijama i demonstracijama Alekseja Navaljnog koji se nalazi u zatvoru u Rusiji od januara.

Ruske vlasti pojačale su pritiske na saveznike i organizacije Navaljnog koje su u junu proglašene "ekstremističkim" i zabranejne, tako da niko od njihovih članova nije mogao da učestvuje na parlamenternim izborima u septembru na kojima je pobijedila vladajuća stranka Vladimira Putina.

Istovremeno su brojni članovi pokreta Alekseja Navaljnog napustili zemlju strahujući da će biti zatvoreni.

Izgleda da je Lubov Sobolj napustila Rusiju.

Još dvojica saradnika Navaljnog - Leonid Vokov i Ivan Ždanov takođe se nalaze na spisku traženih osoba za slučajeve za koje mogu da se dobiju teške presude.

Navaljni je početkom godine upućen na služenje zatvorske kazne od tri i po godine jer je prekršio uslovnu kaznu dok se u Njemačkoj oporavljao od trovanja nervnim agensom.

Sud je saopštio da će u obzir uzeti vrijeme koje je Navaljni proveo u kućnom pritvoru, pa će on morati da odsluži kaznu od dvije godine i osam mjeseci.

Hapšenje Navaljnog izazvalo je talas osuda na zapadu. Juče je Evropski parlament Navaljnom dodelio ovogodišnju prestižnu nagradu Saharov za odbranu slobode mišljenja.

Preporučujemo za Vas