stopa vakcinacije se mora povećati širom Evrope

Lideri EU pozvali na prevazilaženje neodlučnosti o vakcinama

Pored poziva državama članicama da ubrzaju isporuke vakcina zemljama gdje su one najpotrebnije, EU se obavezala i da će nastaviti da podržava proizvodnju i upotrebu vakcina u partnerskim zemljama

2471 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Lideri 27 država članica Evropske unije (EU) pozvali su danas sa samita u Briselu na pojačane aktivnosti u cilju prevazilaženja neodlučnosti građana u vezi vakcinacije protiv koronavirusa.

EU lideri konstatuju da je vakcinacija donijela žnačajan napredak u borbi protiv Kovid-19, ali da se stopa vakcinacije mora povećati širom Evrope, prenosi Tanjug.

"Da bi se dalje povećale stope vakcinacije širom Unije, trebalo bi pojačati napore za prevazilaženje neodlučnosti u vezi sa vakcinom, uključujući i borbu protiv dezinformacija, posebno na platformama društvenih medija", navodi se u zaključcima samita.

Lideri EU su pozvali zemlje članice na dalju koordinaciju u cilju olakšavanja slobode kretanja unutar EU, u vezi epidemiološke situacije, a Komisija je pozvana da ubrza rad na uzajamnom priznavanju sertifikata sa trećim zemljama.

Poziva se i na finalizaciju takozvane Unije zdravstva, koja bi trebalo da osigura bolju prevenciju, spremnost i odgovor EU na buduće zdravstvene krize.

Evropski savjet ponovio je posvećenost EU doprinosu međunarodnom odgovoru na pandemiju i obezbjeđivanju pristupa vakcinama za sve.

Pored poziva državama članicama da ubrzaju isporuke vakcina zemljama gdje su one najpotrebnije, EU se obavezala i da će nastaviti da podržava proizvodnju i upotrebu vakcina u partnerskim zemljama.

Preporučujemo za Vas