Pudždemon kritikuje EU političare

Centralne vlasti u Španiji sada drže pod direktnom kontrolom sjeveroistočni poluautonomni region u kom se, prema prvim anketama pred izbore zakazane za 21. decembar, priprema predizborna trka između separatista i pristalica ujedinjenja
1 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2017. 10:20h

Smijenjeni‚ katalonski premijer kritikovao pasivnost evropskih političara u pokazivanju solidarnosti s raspuštenom katalonskom vladom i uhapšenim ministrima.

U intervjuu koji je iz Brisela dao za katalonski radio, lider separatista Karles Pudždemon je istakao da postoji "apsolutna nepovezanost između interesa naroda i evropskih elita" i da je problem Katalonije "pitanje ljudskih prava koje zahteva maksimalnu pažnju", prenosi AP.

Pućdemon se bori da ne bude izručen Španiji u kojoj je osam članova raspuštene katalonske vlade trenutno u pritvoru bez prava na kauciju dok čekaju rezultate istrage za smišljanje strategije za otcijepljenje od Španije, prenose mediji.

Centralne vlasti u Španiji sada drže pod direktnom kontrolom sjeveroistočni poluautonomni region u kom se, prema prvim anketama pred izbore zakazane za 21. decembar, priprema predizborna trka između separatista i pristalica ujedinjenja.

Pudždemon je zajedno sa svoja četiri ministra doputovao u Brisel prije nedjelju dana, nakon što je centralna vlada Španije smijenila katalonsku izvršnu vlast 28. oktobra i uvela direktnu kontrolu tim regionom čije proglašenje nezavisnosti nije priznala, a Ustavni sud Španije je saopštio da bi odvajanje Katalonije od Španije bilo nezakonito.

Bonus video: