Erdoganov očajnički potez da zadrži vlast

Turski predsjednik odlukom o izbacivanju desetoro ambasadora, koji su pozvali na oslobađanje građanskog aktiviste Osmana Kavala, ponovo pokušava da skrene pažnju sa ekonomskih problema i pada podrške

13265 pregleda 10 komentar(a)
Najavio protjerivanje desetoro ambasadora: Erdogan, Foto: Rojters
Najavio protjerivanje desetoro ambasadora: Erdogan, Foto: Rojters

Svaki put kada iskrsne novi problem sa turskom ekonomijom - zapravo svaki put kada se Turska nađe na naslovnicama iz bilo kojeg razloga - samo je pitanje vremena kada će uslijediti naizgled potpuno nerazmljiva reakcija predsjednika Tajipa Erdogana, piše Erkan Arikan novinar Dojče velea koji prati dešavanja u Turskoj.

To je, kako ističe Arikan, bio slučaj i u subotu kada je Erdogan najavio da je dao instrukcije Ministarstvu inostranih poslova da proglasi deset ambasadora “personama non grata”, što je prvi korak prije protjerivanja, nakon što su oni pozvali na oslobađanje iz zatvora filantropa i aktiviste Osmana Kavala.

Novinar Dojče velea ističe da nije stvar u tome da Erdogan voli da izaziva konflikt sa zapadom, već je njemu to zapravo potrebno jer je zašto bi se inače turski lider “kačio” sa najvažnijim NATO partnerima, SAD, Francuskom i prije svega Njemačkom.

Novi diplomatski incident se dešava manje od nedjelju dana nakon što je Angela Merkel završila posljednju zvaničnu posjetu u ulozi njemačke kancelarke tokom koje su dvoje lidera veličali njemačko-turski odnos. Po svoj prilici, izgleda da se radilo samo o priči, makar sa Erdoganove strane, ističe Arikan i dodaje da turski predsjednik ponovo koristi dobro isprobani recept za skretanje pažnje sa njegovih problema.

Nova istraživanja javnog mnjenja pokazala su da Erdoganova vladajuća AKP partija masovno gubi podršku, a manje od 30 odsto birača se izjasnilo da bi ga podržalo na izborima. Na tu lošu vijest Erdogan je reagovao vrijeđajući opozicione partije.

Zatim u četvrtak, Specijalna finansijska jedinica (FATF) sa sjedištem u Parizu, koja se bori protiv pranja novca, najavila je da će zvanično staviti Tursku na “sivu listu” zbog neuspjeha u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Taj potez je izazvao trzavice na Istanbulskoj berzi. Međutim, kada je Turska centralna banka iznenada smanjila ključne kamatne stope, turska valuta je zabilježila najveći pad posljednjih decenija.

Mada Međunarodni monetarni fond projektuje ekonomski rast od devet procenata, inflacija se u Turskoj više nego udvostručila, a lira je pala za 50 odsto u odnosu na dolar od posljednje Erdoganove pobjede 2018.

U ovom trenutku za Erdogana je naročito porazno to što bi mladi ljudi, oni ispod 25 godina, radije podržali druge partije umjesto njegovu AKP. Stopa nezaposlenosti u Turskoj raste, izbjeglice koje žive u toj zemlji se sve više smatraju prijetnjom – a predsjednik, kojem je kako navodi Arikan zdravlje narušeno, više nije smatran herojem.

Ukoliko opozicione partije očuvaju jedinstveno do narednih redovnih predsjedničkih izbora 2023. godine, Erdoganu će biti više nego teško da pobijedi.

Kemal Kiličdaroglu, lider glavne opozicione CHP, komentarišući odluku o protjerivanju ambasadora kazao je da Erdogan “brzo vuče zemlju u provaliju”. “Razlog za ove poteze nije zaštita nacionalnih interesa već stvaranje vještačkih opravdanja za uništavanje ekonomije”, objavio je on na Tviteru.

Predsjednikov potez na isti način tumači i Javuz Agiralioglu, potpredsjednik opozicione IYI partije.

”Već smo gledali ovaj film. Smjesta se vratiti našoj pravoj agendi i suštinskom problemu ove zemlje, ekonomskoj krizi”, kazao je Agiralioglu.

Ovo nije prvi put da se Erdogan ustremio na Zapad, međutim analitičari smatraju da je turski lider ovog puta pretjerao.

Kavala nije političar i nema političkih ambicija. Svojim kulturnim sponzorstvom, međutim, postao je antiteza Erdoganu i njegova meta.

Nakon što je uhapšen i zatvoren po klimavoj optužnici 2017, Kavala je optužen da je podržao proteste u Gezi parku koji su 2013. godine izazvali demonstracije u cijeloj zemlji. Jedan sud ga je oslobodio tih optužbi, ali ga je nekoliko sati kasnije drugi sud osudio da stoji iza pokušaja puča 2016.

Evropski sud za ljudska prava je takođe donio presudu da nema osnova za dalji pritvor Kavale, i zahtijeva njegovo hitno oslobađanje. Erdogan je odbacio tu presudu, usljed čega je i turski sud ostao pri svojoj osuđujućoj presudi.

Emre Peker, iz konsultantske Eurazija grupe, kazao je za Rojters da je Erdoganov potez sa protjerivanjem diplomata nepromišljeno i rizično kockanje u cilju dizanja popularnosti u vrijeme kada se turska ekonomija “suočava sa ogromnim izazovima”.

”Erdogan mora da demonstrira moć zbog domaćih političkih razloga”, kazao je Peker za Rojters, dodajući da države čije ambasadore planira da izbaci uglavnom uzvraćajhu recipročnim mjerama. “To će mu dodatno otežati odnose sa Vašingtonom i EU”.

U ovom trenutku on smatra da mu odgovara sukob sa zapadom, ali će morati da balansira kako ne bi dodatno naljutio zapadne saveznike, ističe Peker.

Soner Kagaptej sa Vašingtonskog instituta za politiku Bliskog istoka, ističe je da ambasadori čijim protjerivanjem Erdogan prijeti dolaze iz država koje se smatraju vodećim trgovinskim partnerima Turske.

”Erdogan vjeruje da može pobijediti na narednim izborima ako okrivi Zapad da napada Tursku - stavljajući u drugi plan tužno stanje turske ekonomije”, objavio je Kogaptej na Tviteru.

Bonus video: