EMA procjenjuje oralni lijek za koronu

Merkove studije pokazuju da lijek molnupiravir smanjuje za oko 50 odsto hospitalizacije i smrtne ishode zbog koronavirusa

2388 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američki proizvođač ljekova Merk (Merck) objavio je da je Evropska agencija za ljekove (EMA) započela procjenu eksperimentalnog lijeka te kompanije za koronavirus.

EMA je započela prvu kontinuiranu evaluaciju podataka o lijeku, što znači da će procijeniti podatke čim postanu dostupni, umjesto čekanja formalne prijave nakon što se prikupe svi podaci. Merkove studije pokazuju da lijek molnupiravir smanjuje za oko 50 odsto hospitalizacije i smrtne ishode zbog koronavirusa, prenosi Hina.

Merk, koji razvija molnupiravir s partnerom Ridžbek bajoterapjutiks (Ridgeback Biotherapeutics), podnio je 11. oktobra američkom regulatoru zahtjev za vanrednu upotrebu lijeka. Grupa spoljnih savjetnika američkog naučnog regulatora sastaće se krajem novembra kako bi raspravljala o autorizaciji eksperimentalnog antivirusnog lijeka.

Jedan postupak liječenja košta 700 dolara

Molnupiravir bi, ako ga odobre regulatorna tijela, bio prvi lijek protiv korone koji se daje oralno, a takođe prvi tretman za osobe s blagim simptomima, dok se postojeći ljekovi uglavnom koriste za liječenje kritično bolesnih.

Merk ima ugovor s Sjedinjenim Američkim Državama o prodaji ljekova dovoljnih za 1.7 miliona ljudi, pri čemu jedno liječenje Merkom stoji 700 dolara. Merk je takođe nedavno sklopio ugovore s Velikom Britanijom, Malezijom, Singapurom i drugim zemljama.

Zvaničnik Evropske unije rekao je Rojtersu ranije ovog mjeseca da Unija takođe razmatra potpisivanje ugovora s Merkom, ali će to učiniti tek nakon što firma zatraži odobrenje svog lijeka.

Bonus video: