Novi saziv Bundestaga ima više žena, mladih i poslanicu rođenu u Eritreji

Nasuprot desničarskoj Alternativi za Njemačku (AfD), koja će imati samo 13 odsto žena u svojim redovima, Zeleni će imati 59 odsto žena, uključujući dvije transrodne osobe

5226 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Konstitutivna sjednica Bundestaga počela je danas, čime je započeo mandat 20. saziva njemačkog parlamenta.

Novoizabrani Bundestag ima rekordnih 736 poslanika i više žena, mladih i poslanika rođenih u inostranstvu u odnosu na prethodni saziv. U poslaničke klupe će prvi put sjesti 282 izabrana predstavnika.

Na prvoj sjednici za predsjednicu donjeg doma izabrana je Berbel Bas iz Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) koja je na izborima 26. septembra dobila najviše glasova.

Dok će prvu ženu na čelu njemačke vlade zamijeniti najvjerovatnije muškarac, Berbel Bas je tek treća žena na čelu Bundestaga.

I među poslanicima će biti više žena, koje će činiti trećinu novog saziva donjeg doma parlamenta.

Nasuprot desničarskoj Alternativi za Njemačku (AfD), koja će imati samo 13 odsto žena u svojim redovima, Zeleni će imati 59 odsto žena, uključujući dvije transrodne osobe.

Iz redova Zelenih dolazi i najmlađa poslanica u novom sazivu - 23-godišnja Emilia Fester, dok je najstariji predstavnik naroda kopredsjednik AfD, 80-godišnji Aleksander Gauland, prenosi agencija dpa.

Prosječna starost poslanika je 47,3, manja nego prethodnom sazivu kada je bila 49,4, a četvrtina poslanika (26,2 odsto) ima manje od 40 godina, znatno više od 17,9 odsto koliko ih je bilo ranije.

U parlamentu će sjedjeti 50 poslanika mlađih od 30 godina, dok ih je poslije izbora 2017. bilo samo 12.

U parlament će ući i Avet Tesfajesus, takođe iz partije Zeleni, piše portal thelocal.de.

Rođena u Eritreji, došla je u Njemačku sa 10 godina, postala advokat i posvetila karijeru odbrani prava imigranata i tražilaca azila.

Bundestag
foto: Reuters

Povećan je i broj poslanika koji nisu rođeni u Njemačkoj, ili čiji je bar jedan roditelj iz druge zemlje. Sada ih ima 83 i čine 11,3 odsto poslanika, što je tri odsto više nego u prethodnom sazivu.

Ali uprkos većoj reprezentativnosti Bundestag, koji i dalje najvećim dijelom čine bijelci i muškarci, ne odslikava raznolikost najmnogoljudnije zemlje EU.

Direktor Federalnog savjeta za imigraciju i integraciju Deniz Nergiz izjavio je da je parlament i dalje "daleko iza" 26 odsto njemačkih stanovnika stranog porijekla.

Dosadašnji predsjednik Bundestaga Volfgang Šojble je po otvaranju sjednice pozvao na brzu reformu izbornog zakona kako bi se spriječilo dalje povećanje broja poslanika, kojih sada ima 27 više nego u prethodnom sazivu, prenio je AP.

"Građani opravdano imaju velika očekivanja od parlamenta i da treba da nastavimo da radimo sve što možemo da ispunimo ta očekivanja", rekao je Šojble, koji je poslanik od 1972. godine.

Bundestag
foto: Reuters

Kancelarka Angela Merkel je prisustvovala današnjoj sjednici, iako nije više poslanica, ali je sjedjela u dijelu za goste.

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer će danas popodne zvanično razriješiti dužnosti Angelu Merkel i njen kabinet, mada će od njih tražiti da ostanu na dužnosti do izbora nove vlade.

Tri partije koje se nadaju da će formirati novu vladu, socijaldemokrate, Zeleni i liberali (FDP), saopštili su prošle sedmice da namjeravaju da izaberu novog kancelara početkom decembra, ali su priznali da imaju kompleksan zadatak.

Koalicioni pregovori mogli bi da traju mjesecima, a ako dogovor o takozvanoj "semafor koaliciji" bude postignut Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel će otići u opoziciju poslije 16 godina, a nju će na čelu vlade zamijeniti Olaf Šolc, dosadašnji vicekancelar i ministar finansija.

Bonus video: