Zaj: Ako pobijedim protjeraću iz Mađarske Gruevskog, Nafu i druge kriminalne migrante koije je naselio Fides

Konzervativac Peter Marki-Zaj biće jedinstven kandidat opozicionog fronta koji će se na parlamentarnim izborima naredne godine suprotstaviti dugogodišnjuem mađarskom premijeru i lideru Fidesa Viktoru Orbanu

4781 pregleda 0 komentar(a)
Zaj na jednom skupu u Budimpešti, Foto: Reuters
Zaj na jednom skupu u Budimpešti, Foto: Reuters

Kandidat udružene mađarske opozicije Peter Marki-Zaj najavio je da će, ukoliko pobijedi na parlametarnim izborima, protjerati bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog koji živi u azilu u Mađarskoj.

Kako su prenijeli makedonski mediji, Marki-Zaj je na društvenim mrežama najavio da će osim Gruevskog, protjerati i jordanskog biznismena Zaida Nafu i "druge kriminalne migrante koije je naselio Fides (stranka premijera Mađarske Viktora Orbana)".

"Ograda će ostati i mi ćemo protjerati kriminalne migrante koje je naselio Fides. Izručićemo Nikolu Gruevskog iz Makedonije, Zaida Nafu iz Jordana i druge kriminalne migrante koje je nastanio Fides", napisao je Marki-Zaj na Tviteru i podsjestio da je o tome već govorio 23. oktobra na jednom skupu.

Konzervativac Peter Marki-Zaj biće jedinstven kandidat opozicionog fronta koji će se na parlamentarnim izborima naredne godine suprotstaviti dugogodišnjuem mađarskom premijeru i lideru Fidesa Viktoru Orbanu.

Bivši makedonski premijer i dugogodišnji lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski je u novembru 2018. dobio azil u Mađarskoj, nakon što je pobjegao iz Sjeverne Makedonije da bi izbjegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen u slučaju nezakonite nabavke luksuznog mercedesa.

Budimpešta je odbila zahtjev Sjeverne Makedonije da ekstradira Gruevskog, protiv kojeg se u Skoplju vodi još nekoliko krivičnih postupaka za zloupotrebu vlasti i kriminal dok je bio na mjestu premijera.

Među tim sudskim postupcima je i za organizovanje nasilja u Sobranju u aprilu 2017. kako bi spriječio tadašnju opoziciju koja ga je pobijedila na parlamentarnim izborima da preuzme vlast.

Bonus video: