Duda: EU ne može da odlučuje o poljskom pravosuđu, te nadležnosti nismo prenijeli na Brisel 2004.

"Tamo gdje smo pristali da prenesemo kao nadležnost na EU, tu EU može da odlučuje o našim pitanjima. Međutim, u oblastima gdje nadležnosti nismo delegirali, u tim pitanjima odlučujemo sami o sebi" naveo je Duda

1512 pregleda 7 komentar(a)
Duda, Foto: Reuters
Duda, Foto: Reuters

Predsjednik Poljske Andžej Duda poručio je da Evropska unija ne može da odlučuje o poljskom pravosuđu jer te nadležnosti Poljska nije prenijela na Brisel kada se učlanjivala 2004. godine.

On je to rekao povodom nove kazne od milion eura dnevno od Suda pravde EU zato što vlasti nisu obustavile kontroverzno disciplinovanje poljskih sudija."

Tamo gdje smo pristali da prenesemo kao nadležnost na EU, tu EU može da odlučuje o našim pitanjima. Međutim, u oblastima gdje nadležnosti nismo delegirali, u tim pitanjima odlučujemo sami o sebi", kazao je povodom drakonske kazne sinoć u intervjuu državnoj poljskoj televiziji TVP predsjednik Duda.

Ovo je već druga odluka Suda pravde EU o kazni koju je poljska vlada konzervativne stranke Pravo i Pravda odlučila da ignoriše i kaznu ne plaća, pošto je prvo nedavno odbila da plaća kaznu od pola miliona eura dnevno zato što nije izvršila privremenu mjeru da obustavi eksploataciju lignita u rudniku Turov, dok se ne dogovori o ekološkim posljedicama proširenja tog rudnika sa susjednom Češkom.

Sud EU u Luksemburgu udovoljio je u srijedu zahtjevu Evropske komisije da kazni novčano Poljsku zato što je ignorisala privremene mjere tog suda i presudu iz sredine jula u kojoj joj je poljskim vlastima naređeno da zamrznu kažnjavanje sudija po reformisanom sistemu u poljskom Vrhovnom sudu, prije svega rad novog Disciplinskog odjeljenja tog suda.

Sud pravde odlučujući o privremenoj mjeri i kasnije o samoj reformi upozorio je da sudije za Disciplinsko odjeljenje bira Nacionalni sudijski savjet, a njegove članove izabrao je poljski parlament uz veliki uticaj predsjednika Poljske Andžeja Dude, dok su ranije o sastavu tog nadzornog tijela odlučivale i same sudije.

Poljska reforma pravosuđa uvela je prijetnju disciplinskih kazni i za sam sadržaj presuda, što po ocjeni Suda EU, znači da to mogu da zloupotrebe političari da kontrolišu kakve će presude poljske sudije donositi i time se remeti cijeli pravni sistem EU gdje se priznaju presude nacionalnih sudova koji su istovremeno i sudovi Unije.

"Puno je uzroka tog sukoba (Poljske i EU) ali kao što se vidi uz velike razlike u stavovima ima tu i puno laži što teško da možemo da prihvatimo. Rekao sam predsjedniku Makronu da tu ima mnogo laži o tome šta se dešava u Poljskoj i o Poljskoj i to me brine", kazao je Duda koji je intervju TVP dao u Parizu poslije razgovora sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Predsjednik Duda je kazao da Poljska mora da razmotri šta da radi sa tim kaznama za nepoštovanje odluka Suda EU, dok je zamjenik ministra pravde Sebastijan Kaleta kazao da Poljska neće plaćati te kazne i optužio Brisel da gazi svoje vlastite vrijednosti, priznaje samo silu kao argument i ucjenama i prijetnjama tjera članice na poslušnost.

"U svjetlu nedavne presude Ustavnog suda Poljske ta kazna ne može da se plaća jer bi to bilo kršenje poljskog Ustava. Nema zakonske mogućnosti da je platimo", poručio je Kaleta na Tviteru.

Zamjenik predsjednika Sejma, poljskog parlamenta, Rišard Terlecki podsjetio je da Poljska još nije platila nijednu takvu kaznu od Suda EU.

"Strašno kako paničite. Još nismo platili nijednu kaznu. Možda će se Evropa i povući od te ideje da ukinemo Disciplinsko odjeljenje Vrhovnog suda. Prijedlog zakona o ukidanju Disciplinskog odjeljenja je spreman. Malo kasnimo ali ne pretjerujmo, prošlo je svega nekoliko nedjelja", kazao je novinarima u Sejmu Terlecki.

Lider vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski najavio je u avgustu da bi Poljska mogla da popusti i da će ukinuti kontroverzno Disciplinsko odjeljenje. Međutim, kako saznaje poljski list Gazeta viborča, premijer Mateuš Moravjecki je tokom nedavnog samita EU u Briselu iza zatvorenih vrata priznao da je sada problem u tome što Pravo i Pravda ne može da obezbijedi većinu za ukidanje kontroverznog disciplinovanja sudija prođe u parlamentu.

Glavni idejni tvorci kontroverzne reforme pravosuđa, manji koalicioni partner u vladi, stranka Solidarna Poljska ministra pravde i generalnog tužioca Zbignjeva Žobra, spremna je, prema nezvaničnim saznanjima Gazete viborče, da pristane na ukidanje kontroverznog odjeljenja Vrhovnog suda ali samo ako zauzvrat dobije odriješene ruke za radikalnu reformu sudova svih nivoa koja bi tek pooštrila optužbe iz EU i SAD da pravosuđe u Poljskoj zavisi od volje vladajućih političara.

Poljska ne može da izbjegne plaćanje kazni po presudama Suda EU zato što ako ih ne plati, Brisel će za toliko smanjiti sredstva koja su Poljskoj odobrena u višegodišnjem budžetu Unije.

Bonus video: