Borisov: Sofija neće pregovarati sa Skopljem dok Bugari ne uđu u Ustav Sjeverne Makedonije

Bugarska je posljednjih mjeseci upala u međunarodnu izolaciju i demokratske države se "smiju njenoj slaboj diplomatiji"

4400 pregleda 5 komentar(a)
Bojko Borisov, Foto: Shutterstock
Bojko Borisov, Foto: Shutterstock

Bugarska neće pregovarati sa Sjevernom Makedonijom dok bugarska manjina u toj zemlji ne bude ušla u Ustav, objavio je danas bivši bugarski premijer i lider partije GERB Bojko Borisov.

Borisov je to napisao na Fejsbuku nakon sastanka sa predstavncima bugarskih udruženja u Sjevernoj Makedoniji, koji su mu se, kako je naveo, požalili da ih vlasti u Skoplju "tretiraju kao da ne postoje".

"Oni znaju da naša podrška, kao vlasti ili kao opozicije, zavisi od priznavanja bugarske manjine. Po tom pitanju sam našao razumijevanje (premijera Albanije) Edija Rame, a isto očekujem i od (premijera Sjeverne Makedonije) Zorana Zaeva. Izuzetno je važno da Severna Makedonija i Albanija budu u EU", istakao je Borisov, čija partija po ispitivanjima javnog mišljenja ima najveće šanse da pobijedi na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima.

Prema njegovim riječima, Bugarska je posljednjih mjeseci upala u medjunarodnu izolaciju i demokratske države se "smiju njenoj slaboj diplomatiji".

"Bugarska se trese od skandala i umjesto da govorimo o odnosima sa Sjevernom Makedonijom i kovid krizi, (bugarski predsjednik Rumen) Radev imenuje ministre sa dvojnim državljastvom i pokušava da utiče na Ustavni sud. Nikada do sada nismo imali predsjednika koji sebi dozvoljava da narušava Ustav", napisao je Borisov.

Kako su prenijeli makedonski mediji, predstavnici bugarskih udruženja su na sastanku sa Borisovim rekli da su autohtoni narod u Sjevernoj Makedoniji i da "nijesu došli u tu zemlju 1992. kao Bošnjaci ili 1918. kao Srbi".

Predstavnici sedam udruženja i partija Bugara u Sjevernoj Makedoniji juče su se sastali i sa Radevim, koji im je rekao da Sofija formuliše novu politiku u odnosima sa Skopljem i da fokus prebacuje sa istorije na prava Bugara kako bi opravdala veto na početak pregovra susjedne zemlje sa EU.

Radev je podsjetio da u Dogovoru za dobrosusjedstvo Bugarske i Sjeverne Makedonije piše da Sofija ima pravo da brani prava makedonskih Bugara.

Početak pregovora Skoplja sa EU je u decembru 2020. blokirala Sofija vetom na usvajanje Pregovaračkog okvira, uz obrazloženje da Sjeverna Makedonija ne ispunjava bilateralni sporazum o dobrosusjedstvu, ali i sa zahtjevom da prizna "bugarske korijene" makedonskog identiteta i jezika, što Skoplje odbacuje.

Na nedavnom Samitu EU - Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja je objelodanjen model koji bi trebalo da pomogne u rješavanju spora. Skoplje i Sofiju je prethodno posetio evrokomesar za proširenje Oliver Varheji.

Bonus video: