"kulinarski zemljotres"

U Francuskoj tradicionalnom kamamber siru prijeti opasnost od mocarele

Kamamber je zahtjevniji proizvod, jakog ukusa i mirisa, koji se jede sam, dok je mocarela u modi i vole je mladi, naveli su kulinari

8455 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Francuskoj se dešava mali kulinarski zemljotres, jer je u toku pad prodaje poznatog, tradicionalnog sira kamambera u korist italijanskog rivala, mocarele.

Ta dva sira nisu zapravo pravi rivali jer se konzumiraju na različit način, mocarela se koristi u kuvanju i salatama, dok je kamamber cijenjen kao sir za degustaciju.

Prema studiji francuskog Ministarstva poljoprivrede, u 2020. godini prodaja kamembera pala je za 11 odsto u poređenju sa 2015. kada je prodaja mocarele skočila za 62 odsto.

Istraživačka kuća Nilsen (Nielsen) navela je da je trend jasan i da će prodaja mocarele uskoro prestići prodaju kamambera, sira porijeklom iz Normandije.

"Mi smo u žalosti. Kako to da najbolji sir bude svrgnut sa trona?", navela je firma Nilsen.

Mnogi smatraju da je kamamberu narušena reputacija jer "pati od staromodnog imidža". Ocjenjuje se da ga sada više konzumiraju stariji.

Kamamber je zahtjevniji proizvod, jakog ukusa i mirisa, koji se jede sam, dok je mocarela u modi i vole je mladi, naveli su kulinari.