Putin: Rusija normalizovala ekonomsku politiku

"Ove godine smo normalizovali svoju makroekonomsku politiku, tako da će budžet biti u suficitu. Ne samo da smo to postigli, nego smo i pooštrili monetarnu politiku“, rekao je Putin.

2483 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Rusija je normalizovala svoju ekonomsku politiku i budžet će biti u suficitu, saopštio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je u formatu video-konferencije učestvovao u plenarnoj sednici samita Grupe 20 najrazvijenijh zemalja (G20) u Rimu.

Prema njegovim riječima, u Rusiji je prošle godine deficit budžeta porastao na četiri odsto usljed ogromnih mjera podrške stanovništva, malog i srednjeg biznisa i zdravstvenog sistema, prenosi Tanjug.

To je takođe omogućilo da se oporavi tržište rada.

"Ove godine smo normalizovali svoju makroekonomsku politiku, tako da će budžet biti u suficitu. Ne samo da smo to postigli, nego smo i pooštrili monetarnu politiku“, rekao je Putin.

On je istovremeno ukazao na to da je situacija u zemljama G20 nešto drugačija.

"Ako je u periodu od 2017. do 2019. godine deficit budžeta u prosjeku iznosio 3,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), u prošloj godini usljed pandemije povećao se na 11,2 odsto, a ove godine, iako se smanjio, i dalje ostaje na prilično visokom nivou od 8,7 odsto“, kazao je Putin i dodao da globalna ekonomija zavisi od položaja američke privrede. Putin je upozorio da povećanje budžetskih deficita u različitim zemljama svijeta prijeti visokom globalnom inflacijom.

"Prekomjerno stimulisanje dovelo je do opšte nestabilnosti, rasta cijena finansijskih sredstava i robe na pojedinim tržištima - energije, hrane i tako dalje. Osnovni uzrok tih pojava je ozbiljni budžetski deficit u razvijenim ekonomijama. To je glavni uzrok. To stvara rizik od visoke globalne inflacije u srednjoročnoj perspektivi, usljed čega ne samo da se povećavaju rizici od smanjenja poslovne aktivnosti, nego se učvršćuje i produbljuje nejednakost“, konstatovao je Putin.

Sastanak lidera G20, 16. po redu, održava se danas i sjutra u Rimu. Zbog epidemiološke situacije Putin učestvuje online oba dana samita.

Bonus video: