Stotine klimatskih aktivista u Glazgovu, među njima i Greta Tunberg

Demonstranti, pristigli iz Španije, Belgije i same Škotske, prošetali su centrom grada noseći transparente sa sloganima poput "Djelujmo sada", "Djela, a ne riječi" i "Stop fosilnoj energiji", na poziv grupe Gušenje pobune

1584 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stotine ljudi došle su juče u Glazgov kako bi izvršili pritisak na svjetske lidere da djeluju na zaštiti klime dan uoči COP26, sastanka presudnog za budućnost planete.

Mnogi među njima stigli su propješačivši desetine, pa i hiljade kilometara, čime su označili početak skupova koji se održavaju u isto vrijeme kad i konferencija Ujedinjenih nacija o klimi, koja se 12. novembra završava u tom škotskom gradu.

Greta u Glasgov stigla vozom

Sinoć je mlada švedska aktivistkinja Greta Tunberg doputovala vozom u Glazgov pošto je dan ranije u Londonu učestvovala na skupu mladih ekoloških aktivista protiv uloge finansijskih ustanova u klimatskoj krizi. Mediji su se odmah okupili oko mlade aktivistkinje, ali ona nije dala nikakvu izjavu. Trebalo je da govoriti na hodu za klimu, prenosi Hina.

"Djela, a ne riječi"

Demonstranti, pristigli iz Španije, Belgije i same Škotske, prije toga su prošetali centrom grada noseći transparente sa sloganima poput "Djelujmo sada", "Djela, a ne riječi" i "Stop fosilnoj energiji", na poziv grupe Gušenje pobune.

Više od stotinu lidera, među kojima Amerikanac Džo Bajden, Francuz Emanuel Makron i Indijac Narendra Modi, treba da učestvuju na sastanku na vrhu.

Očekuje se i dolazak hiljada klimatskih aktivista iz cijeloga svijeta. Organizatori procjenjuju da će ih biti oko 100.000 na velikom skupu predviđenom u petak.

Škotska policija je saopštila da će oko 10.000 policajaca iz čitavog Ujedinjenog Kraljevstva biti razmješteno na ulicama Glazgova svaki dan dok traje COP26, što je najveća operacija očuvanja reda dosad organizovana u Škotskoj.

Bonus video: