Ministarstvo odbrane Ukrajine: 90.000 ruskih vojnika u blizini granice

"Ruska Federacija periodično je pribjegavala praksi prebacivanja i gomilanja vojnih jedinica kako bi održavala napetosti u regionu i vršila politički pritisak na susjedne države", kaže se u saopštenju Ministarstva u Kijevu

4360 pregleda 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rusija je nakon vojnih vježbi u blizini granice sa Ukrajinom ostavila dio vojnih jedinica i u toj oblasti ima 90 hiljada vojnika, saopšteno je danas iz Kijeva.

"Ruske oružane snage održale su niz velikih vježbi u drugoj polovini ove godine, uključujući i vazdušno-desantne manevre", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Poslije vojnih vježbi, kako se navodi, jedinice 41. armije ostale su u evropskom dijelu Rusije na udaljenosti od oko 260 kilometara od ukrajinske granice.

"Ruska Federacija periodično je pribjegavala praksi prebacivanja i gomilanja vojnih jedinica kako bi održavala napetosti u regionu i vršila politički pritisak na susjedne države", kaže se u saopštenju Ministarstva u Kijevu.

Ministarstvo je u ponedjeljak demantovalo izvještaje medija da Rusija pojačava svoje vojno prisustvo na granici navodeći da nije primijećeno dodatno gomilanje ruskih trupa i naoružanja.

Portal "Politiko" navodi da komercijalne satelitske fotografije snimljene u ponedjeljak potvrđuju nedavne izvještaje da Rusija ponovo gomila trupe i vojnu opremu na granici sa Ukrajinom.

Bonus video: