Drugi dan zaredom u Njemačkoj zabilježen rekordan broj novozaraženih koronavirusom

U posljednja 24 sata registrovana su 37.120 slučaja zaraze, saopštio je Institut Robert Koh. Juče je zabilježen najviši broj novozaraženih u danu od decembra prošle godine, njih 33.949

5843 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Drugi dan zaredom u Njemačkoj je zabilježen rekordan broj novih slučajeva zaraze koronavirusom od početka epidemije, a zdravstvene vlasti su upozorile da su nevakcinisani u takvoj epidemiološkoj situaciji u veoma visokom riziku da se zaraze.

U posljednja 24 sata registrovana su 37.120 slučaja zaraze, saopštio je Institut Robert Koh. Juče je zabilježen najviši broj novozaraženih u danu od decembra prošle godine, njih 33.949.

Iako se nagli porast objašnjava odloženim objavljivanjem brojeva zbog praznika prethodnih dana u toj zemlji, u nekim od najteže pogođenih oblasti porast brojeva novozaraženih iz dana u dan raste već nekoliko nedjelja.

Od juče su umrle još 154 osobe, ukupno 96.346.

Zvaničnici su upozorili da brojevi rastu zbog velikog broja nevakcinisanih i često slabe provjere kovid propusnica za boravak i aktivnosti u zatvorenom.

Iz Instituta Robert Koh je saopšteno da su nevakcinisani sada u veoma velikom riziku da se zaraze.

Bavarski ministar zdravlja Klaus Holeček, nakon što je predsjedavao sastankom sa kolegama iz ostalih regiona, izjavio da je važno što prije prekinuti "zamah zaraze".

Dodao je da bi vakcinacija u domovima za stare trebalo da bude obavezna i da su na sastanku dogovorili da nakon šest mjeseci svi mogu da prime buster dozu.

U decentralizovanoj Njemačkoj najviša ovlašćenja za uvođenje sanitarnih mjera imaju regionalne vlasti.

Bonus video: