NA UZORKU OD 1.233 LJUDI

Istraživanje: Katalonske partije koje se zalažu za nezavisnost će pobijediti na izborima, ali...

Katalonski parlament izglasao je 30. oktobra nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom
0 komentar(a)
Katalonija, Foto: Reuters
Katalonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2017. 11:20h

Katalonske partije koje se zalažu za nezavisnost tog regiona od Španije će pobijediti na regionalnim izborima u decembru, ali najvjerovatnije neće imati parlamentarnu većinu, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja, koje je objavio španski list "Vangardija".

Istraživanje je rađeno na uzorku od 1.233 ljudi između 30. oktobra i 3. novembra.

Prema njemu, partije koje se zalažu za nezavisnost Katalonije – Republikanska ljevica Katalonije (ERC), Katalonska evropska demokratska partija (PDECat) i Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP) pobijediće na decembarskim izborima i uzeće između 66 i 69 poslaničkih mjesta u partlamentu koji ima 135 poslanika, prenio je Rojters.

Katalonski parlament izglasao je 30. oktobra nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

Pored toga što je raspustio vladu Katalonije, španski premijer Marijano Rahoj je raspustio i regionalni parlament i zakazao regionalne izbore za 21. decembar.

Sa druge strane, belgijsko državno tužilaštvo razmatra nalog za hapšenje smijenjenog katalonskog lidera Karlesa Pudždemona i četiri člana raspuštene regionalne vlade, koji su izdale španske vlasti.

Pudždemon je juče izjavio da je spreman da sarađuje sa belgijskim vlastima, nakon što je Španija zatražila Evropski nalog za hapšenje, međutim nije kazao gde se trenutno nalazi.

Španski sudija izdao je ranije Evropski nalog za hapšenje za Pudždemona, kao i za četvoro članova katalonske vlade.

Preporučujemo za Vas