Francuska agencija: Moderninu vakcinu da ne primaju mlađi od 30 godina

Agencija preporučuje, međutim, da se za osobe starije od 30 godina koristi baš Modernina vakcina jer je nešto efikasnija

3555 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuska agencija za javno zdravlje preporučuje da se mlađima od 30 godina daje Fajzerova vakcina protiv kovida-19, kada je dostupna, umjesto Modernina, kod koje postoji relativno veći rizik od problema sa srcem.

Agencija koja savjetuje francusku vladu navodi da u slučaju Modernine vakcine postoje „veoma rijetki“ rizici od razvoja miokarditisa, po francuskom istraživanju čiji su rezultati nedavno objavljeni.

„U populaciji mlađoj od 30 godina, taj rizik je izgleda pet puta manji kod Fajzerove vakcine Komirnati nego Modernine vakcine Spajkvaks“, navodi agencija.

Regulatori u više zemalja, uključujući Kanadu, Finsku i Švedsku takođe su zauzeli rezervisaniji stav prema toj vakcini zbog mogućih srčanih problema kod mlađih ljudi, prenosi N1.

Francuska agencija preporučuje, međutim, da se za osobe starije od 30 godina koristi baš Modernina vakcina jer je nešto efikasnija.

Evropska agencija za ljekove (EMA) odobrila je prošlog mjeseca buster dozu Modernine vakcine za sve starosne grupe starije od 18 godina, najmanje šest mjeseci nakon druge doze.

EMA je ranije ove godine objavila da je utvrdila moguću povezanost između rijetke upale srca i Fajzerove i Modernine vakcine protiv kovida-19. Ali koristi ovih vakcina koje se zasnivaju na mRNK tehnologiji veće su od rizika, naglasila je ova agencija. Istog su mišljenja američki regulatori i SZO.

Bonus video: