Zeman povjerio Petru Fijali formiranje nove vlade Češke

Senat češkog parlamenta odlučio je da zasad odustane od postupka oduzimanja nadležnosti Zemanu, jer se njegovo zdravstveno stanje popravilo u dovoljnoj mjeri da može da obavlja najosnovnije dužnosti

2206 pregleda 1 komentar(a)
Fijala, Foto: Reuters
Fijala, Foto: Reuters

Predsjednik Češke Miloš Zeman povjerio je danas mandat za formiranje vlade lideru koalicije Zajedno Petru Fijali.

Ta koalicija konzervativaca, demohrišćana i liberala osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra.

Zeman, koji je u bolnici od 10. oktobra, ispoštovao je politički običaj da formiranje vlade povjeri prvoplasiranoj listi, što su činili i njegovi prethodnici, Vaclav Havel i Vaclav Klaus.

Riječ je o običaju, jer Ustav Češke kao sljedeći obavezni korak poslije parlamentarnih izbora pominje tek imenovanje novog premijera i vlade, a ne određivanje mandatara.

Kako je i najavila uoči izbora, koalicija Zajedno se brzo dogovorila o formiranju vlade sa koalicijom STAN, savezom Piratske stranke i nezavisnih gradonačelnika, sa kojim ima komotnu većinu od 108 poslanika u donjem domu parlamenta sa 200 mesta.

Pet stranaka je juče potpisalo koalicioni sporazum, koji predviđa okvirni sastav vlade od 18 ministara uz premijera Fijalu, lidera Građanske demokratske stranke i koalicije Zajedno.

Senat češkog parlamenta odlučio je danas da za sada odustane od postupka oduzimanja nadležnosti Zemanu, jer se njegovo zdravstveno stanje, poslije gotovo mjesec dana provedenih na intenzivnoj njezi, popravilo u dovoljnoj mjeri da može da obavlja najosnovnije dužnosti.

"Ne bi trebalo da pokrećemo prenošenje nadležnosti ako se zdravstveno stanje predsjednika Zemana ne pogorša. Dogovorili smo se da uvedemo dva stepena kontrole. Ukoliko bi konzilijum odlučio da Zeman ne može da obavlja funkciju, tražili bismo i izvještaj ljekara Centralne vojne bolnice", naveo je predsjednik Ustavnog odbora Senata Zdenjek Hraba.

Inicijativa da nadležnosti bolesnog šefa države, u skladu sa Ustavom, budu prenijete na premijera i predsjednike oba doma parlamenta pokrenuta je zato što se Zeman razbolio u vrijeme izbora, a prema izvještajima ljekara od 13. oktobra nije uopšte bio u stanju da vrši dužnosti.

Predsjednik Češke ima samo ceremonijalnu ulogu i jedina situacija u kojoj ima značaj jeste ostavka vlade i imenovanje nove.

Senator Hraba je rekao da "ne bi bio nikakav problem da Zeman provede mjesec dana u bolnici da se razbolio u proljeće".

"Važno je da sada može da primi ostavku premijera. Ostale stvari kao što su državne posjete nisu nužne obaveze", naveo je Hraba.

Zeman (77) je sada drugi put u bolnici ove jeseni. Prvi put je bio u bolnici od 14. do 22. septembra, a zatim je 10. oktobra hitno prevezen u Centralnu vojnu bolnicu u Pragu, na odjeljenje intenzivne njege, gdje su bolesnici kojima su ugrožene vitalne funkcije.

Predsjednik Češke nije dao odobrenje da javnost sazna šta mu je, njegov kabinet je nedjeljama krio da je bolestan, a u prvom intervjuu nakon dva mjeseca, proteklog vikenda, rekao je da je samo imao slab apetit i probleme sa varenjem.

Na insistiranje Senata, Zemanovi lekari iz vojne bolnice i nedavno formirani novi konzilijum saopštili su, međutim, da češki predsjednik ima teške komplikacije hroničnog oboljenja i da je prognoza neizvjesna.

Jedan od članova konzilijuma, hirurg Pavel Pafko, ljekar svih čeških predsjednika od pada komunizma, potvrdio je navode medija da Zeman ima problema sa jetrom, rekavši da je riječ o cirozi jetre.

Bonus video: