Moderna traži odobrenje vakcine za djecu od šest do 11 godina u Evropi

Modernina vakcina trenutno ima odobrenje EMA za djecu stariju od 12 godina

1438 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Moderna je evropskom regulatornom tijelu predala zahtjev za odobrenje svoje vakcine protiv kovida-19 za djecu od šest do 11 godina, saopštila je ta američka biotehnološka kompanija.

Doziranje doza koje se daju u razmaku od četiri nedjelje, prilagođeno je na 50 mikrograma, a za starije starosne je 100 mikrograma, prenosi agencija Hina.

"Srećni smo što možemo da izvijestimo da smo Evropskoj agenciji za ljekove (EMA) predali zahtjev", rekao je Stefan Bancel, direktor Moderne.

"Ovo je naš prvi zahtjev za primjenu u toj starosnoj grupi", istakao je.

Modernina vakcina trenutno ima odobrenje EMA za djecu stariju od 12 godina. Ali više zemalja, među kojima je i Francuska, preporučilo je da Modernu ne uzimaju osobe ispod 30 godina zbog zabrinutosti u vezi s rizikom od miokarditisa.

Ta je nuspojava utvrđena među tinejdžerima i mlađim odraslim osobama, naročito muškarcima.

Moderna je krajem oktobra izvjestila o pozitivnim rezultatima svojih kliničkih ispitivanja kod djece od šest do 11 godina jer je vakcina prouzrokovala "snažan imunosni odgovor" s "jakim" nivoima antitijela.

Kompanija je nedavno objavila više pojedinosti, utvrdivši da je vakcina dvije nedjelje nakon prve doze djelotvorna 100 odsto kod potvrđenih slučajeva kovida-19 koji imaju dva simptoma, poput povišene temperature, kašlja, gubitka čula ukusa. Ili jedan od tih simptoma i upalu pluća. Ovi rezultati o djelotvornosti dalje su privremeni i pratiće se s vremenom.

EMA ujedno proučava podatke Fajzera koji je predao zahtjev za odobrenje svoje vakcine za djecu od pet do 11 godina. Ta analiza bi mogla da se završi u decembru, objavila je agencija prošle nedjelje.

Fajzerova vakcina je nedavno odobreno u SAD-u, gdje je Modernina za sad odobreno samo za starije od 18 godina.

Bonus video: