Beč počinje vancinaciju manje djece u pilot projektu

U SAD i Izraelu djeca tog uzrasta već mogu da dobiju antikovid vakcinu, ali Evropska agencija za ljekove EMA koja reguliše odobrenje unutar EU još ih nije odobrila za djecu mlađu od 12 godina

2622 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Djeca u Beču mogu da počnu da dobijaju vakcinu protiv koronavirusa iduće nedjelje u okviru pilot projekta, javili su danas austrijski mediji.

Austrijska televizija ORF javila je da oko 200 djece stare između pet i 11 godina mogu da dobiju Fajzer vakcinu u glavnom gradu Austrije od ponedeljka.

Pilot projekat je ograničen samo na Beč i ne odnosi se na ostatak zemlje.

U SAD i Izraelu djeca tog uzrasta već mogu da dobiju antikovid vakcinu, ali Evropska agencija za ljekove (EMA) koja reguliše odobrenje unutar EU još ih nije odobrila za djecu mlađu od 12 godina.

EMA je ranije ove nedjelje saopštila da je počela procjenjivanje vakcine Moderna za djecu od pet do 11 godina, a od prošlog mjeseca procjenjuje antikovid vakcinu Fajzer/Biontek za istu tu starosnu grupu.

Agencija nije navela kada će donijeti odluku za ove dvije vakcine ali mediji javljaju da bi bar za Fajzer odluka mogla da bude donijeta prije Božića.

Pošto raste broj infekcija širom Evrope zabrinjavajućom brzinom odobrenje vakcina za mlađu djecu bi donijelo olakšanje za millione porodica širom EU.

Iako nema zvaničnog odobrenja za hitnu upotrebu antikovid vakcine za taj uzrast nekoliko pedijatara u Austriji već vakcinišu manju decu pošto je tražnja velika a stopa infekcije u zemlji skače, prenio je ORF.

Austrija se suočava za zabrinjavajućim skokom infekcije posljednjih nedjelja. Danas je prijavljeno 13.152 slučaja, što je skok u odnosu na 11.798 prethodnog dana.

Sedmodnevna stopa infekcije je 775,5 novih slučajeva na 100.000 stanovnika. Poređenja radi ta sedmodnevna stopa u susjednoj Nemačkoj je 277,4 na 100.000 stanovnika, a Njemačka je već upozorila na rast broja zaraženih.

Austrijska vlada juče je navela da će uvesti lokdaun za nevakcinisane osobe u dvije teško pogođene oblasti, a vlada planira da objavi dodatne restrikcije za cijelu zemlju u nedjelju.

Austrija ima među najnižim stopama vakcinacije u zapadnoj Evropi, oko 65 odsto ukupnog stanovništva je u potpunosti vakcinisano, a 67,8 odsto je dobilo najmanje jednu dozu.

Bonus video: