Članice EU kritikovale plan zaštite šuma: Moramo misliti i na drvnu industriju

Desetak država, među kojima Francuska, Finska i Austrija, osudilo je projekat koji "zanemaruje multifunkcionalnu ulogu šuma i svodi ih na ekološko pitanje", dok drvni sektor predstavlja 20 odsto proizvodnih firmi EU

4724 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zemlje članice Evropske unije pozvale su danas Evropsku komisiju da razmotri imperative drvne industrije i državne nadležnosti pri utvrđivanju svoje strategije zaštite šuma do 2030. godine.

Ministri poljoprivrede, okupljeni u Briselu, pozdravili su ambiciozni plan koji je sredinom jula predstavila evropska izvršna vlast za očuvanje šuma koje pokrivaju 43 odsto kontinenta, ali čije očuvanje ugrožavaju globalno zagrijavanje i ljudske aktivnosti, prenosi Hina.

Osim smjernica za sadnju tri milijardi stabala, Komisija je predložila da se državama nametnu obavezujući ciljevi "obnove prirode", da se uspostavi usklađeno prikupljanje podataka i da se stvori sistem kompenzacije vlasnicima šuma za "nadoknadu za trud" ako prihvate dobre tehnike ili ostave netaknute neke površine.

Problem drvnog sektora

Desetak država, među kojima Francuska, Finska i Austrija, osudilo je projekat koji "zanemaruje multifunkcionalnu ulogu šuma i svodi ih na ekološko pitanje", dok drvni sektor predstavlja 20 odsto proizvodnih firmi EU.

Ministri su priznali u ponedjeljak "ključnu ulogu šuma u borbi protiv gubitka bioraznolikosti i klimatskih promjena", ali su pozvali Komisiju da pronađe "ravnotežu između ekoloških, društvenih, ekonomskih aspekata održivog gospodarenja šumama".

Države pozivaju Brisel da uključi vlasnike i one koji upravljaju šumama u razradu svojih mjera.

"Jedinstveni pristup šumama mogao bi biti kontraproduktivan"

Komisija je razvila svoju strategiju bez konsultacija s državama, iako je upravljanje šumama u njihovoj nadležnosti. "Supsidijarnost se mora poštovati, ne mislimo da centralizovane direktive mogu zamijeniti stručnost i praksu u tom području", rekla je njemačka minitarka Julija Klekner.

"Jedinstveni pristup šumama mogao bi biti kontraproduktivan", primijetili su ministri i pozvali na bolje korišćenje postojećih podataka prije razrade jedinstvenog mehanizma nadzora. Oni su takođe upozorili na opasnost "administrativnih opterećenja i dodatnih troškova".

Te je zaključke pozdravila Evropska konfederacija vlasnika šuma, čiji su zahtjevi uzeti u obzir, ali su ih ekološke NVO dočekale suzdržano.

Brisel treba u srijedu da predstavi posebne mjere za borbu protiv krčenja šuma.

Bonus video: