Šta će se promijeniti u pravilima putovanja u EU u 2022.

Dva nova granična sistema koja će biti uspostavljena za mnoge će predstavljati blagu promjenu za ulazak i izlazak iz EU i šengenske zone

3477 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dvije izmjene kada su u pitanju putovanja u Evropsku uniju stupiće na snagu sljedeće godine. Dva nova granična sistema koja će biti uspostavljena za mnoge će predstavljati blagu promjenu za ulazak i izlazak iz EU i šengenske zone, prenosi thelocal.de.

1. EES – Sistem ulaz/izlaz

Ovo ne mijenja ništa u pogledu viza ili dokumenata potrebnih za putovanja ili prava putnika, ali mijenja način na koji se kontrolišu spoljne granice EU. To je u suštini bezbjednosna nadogradnja, koja zamjenjuje trenutni sistem koji se oslanja na graničare sa pečatima sa elektronskom opremom za ulazak koji će registrovati više detalja kao što je i imigracioni status, prenosi Nova.rs.

Ovo se odnosi na spoljne granice EU, tako da se ne primjenjuje ako se putuje između Francuske i Njemačke, na primjer, ali bi to važilo ako se uđe u bilo koju zemlju EU ili šengeske zone iz zemlje koja nije članica EU, na primjer, prelazak iz Velike Britanije u Francusku ili let u Njemačku iz SAD-a.

Umjesto da graničari provaraju pasoše ili pečate tamo gdje je to moguće, na granici će provjere vršiti elektronska provjera nekih pasoša. Mnogi aerodromi, naravno već imaju biometrijske skenere za pasoše, ali oni samo provjeravaju da li je pasoš važeći i da li fotografija odgovara vašem licu, prenosi thelocal.de.

Sistem EES takođe izračunava koliko dugo možete da ostanete u EU na osnovu vaših prava za boravak ili 90-dnevnog dodatka, a takođe provjerava da li je vaš pasoš ikada bio označen za prekršaje u vezi sa imigracijom, kao što je prekoračenje vize.

Ovo važi za državljane zemalja koje nisu članice EU koji ulaze u EU kao posjetioci, a ne kao rezidenti. Sistem skenira vaš pasoš i reći će vam koliko dugo možete da ostanete. Ovo ne utiče na državljane zemalja van EU koji žive u EU i imaju nacionalnu boravišnu kartu, jer imaju pravo na neograničeni boravak u svojoj zemlji prebivališta.

Evropska komisija je opisala kako bi ovaj sistem funkcionisao.

„Sistem ulaz/izlaz se neće primjenjivati na ljude koji nisu državljani ali žive nekoj zemlji EU i imaju boravišnu dozvolu ili ispravu. Njihovi lični podaci neće biti registrovani u sistemu za ulazak/izlazak. Dovoljno je da ih nosioci takvih dokumenata predoče graničarima kako bi dokazili svoj status“, navodi se.

Na osnovu ovog odgovora, da se zaključiti da oni koji imaju boravišnu kartu za neku državu EU ne bi trabalo da koriste kapije za pasoše sa automatskim skenerima, već bi trebalo da stanu u red gdje je graničar gdje mogu da pokažu pasoš i dokument o prebivalištu.

Međutim, nema sugestija da li će oni sa stanim boravkom naići na buduće probleme ako prođu kroz dio sa automatskim skenerom prilikom ulaska u EU, jer im je status boravka zagarantovan – sve dok to mogu da dokažu svojom dozvolom. Iako bi se mogli suočiti sa neprijatnošću nekoliko dodatnih pitanja kada budu putovali sljedeći put.

Evropska komisija je prvi put počela konsultacije o ovome 2016. godine, sa planiranim datumom početka 2020. godine. Pandemija koronavirusa je to promijenila, tako da je privremeni datum početka sada „prva polovina 2022. godine“.

Za državljane zemalja koje nisu članice EU, a koji imaju prebivalište u EU, to bi moglo da znači kraj prilično nedosljednog procesa pečatiranja u pasoš, što je posebno pitanje za Britance nakon Bregzita.

Za posjetioce EU ovo pooštrava primjenu pravila od 90 dana. To znači samo pravilo, ali znači i da će svako ko pokuša da prekorači boravak ili da se igra sistemom, biti odmah primijećen.

Drugi cilj zbog kojeg Evropska komisija uvodi sve ovo jeste bezbjednost, koja bi trebalo da olakša uočavanje bezbjednosnih rizika na granicama.

2. ETIAS – Evropski sistem putnih informacija i autorizacije

Ovo je relevantno samo za državljane izvan EU koji ne žive stalno u nekoj od zemalja EU ili imaju vizu za državu EU. Stoga obuhvata turiste, vlasnike drugih kuća, one koji su u porodičnim posjetama ili rade na kratkotrajnom poslu.

Građani mnogih zemalja koje nisu članice EU, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Kanadu, Australiju i Novi Zeland, mogu provesti do 90 dana, na svakih 180 u EU ili šengenskoj zoni bez potrebe za vizom – takozvano pravilo od 90 dana.

Od 2022. godine, ovo će se promijeniti – ljudi i dalje imaju pravo da provedu do 90 dana na svakih 180 ali proces više neće biti potpuno bez administratora. Umjesto toga, putnici će morati da popune onlajn aplikaciju prije putovanja.

Jednom izdato, ovlašćenje traje tri godine, tako da putnici koji često putuju ne moraju svaki put da popunjavaju novu prijavu, već se to mora obnavljati na svake tri godine. Svaka prijava košta sedam eura, ali je besplatna za mlađe od 18 godine i za starije od 70 godina.

Evropska komisija kaže da bi prijave trebalo da se obrađuju u roku od nekoliko minuta, ali savjetuju putnicima da se prijave 72 sata unaprijed u slučaju kašnjenja.

Očekuje se da će ovaj sistem biti uveden 2022. godine, ali još uvijek nema tačnog datuma. Za svakoga ko je nedavno putovao u SAD, sistem je u suštini sličan ESTA vizi potrebnoj za kratke boravke.

Bonus video: