Poljski graničari vodenim topovima i suzavcem sprečavaju juriš migranata na granicu

Posle relativno mirne noći, jutros je kriza ponovo eskalirala pokušajem proboja kod graničnog prelaza Bruzgi-Kužnjica a poljsko Ministarstvo odbrane optužilo je bjeloruske vlasti da su snabdjele migrante šok bombama koje su navodno bacali na poljske graničare i vojnike

3777 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poljski graničari, vojnici i policajci koji obezbjeđuju granicu sa Bjelorusijom danas vodenim topovima a prema informacijama medija i suzavcem, sprečavaju pokušaje mlađih mušakaraca, migranata sa Bliskog istoka da, na zatvorenom graničnom prelazu Bruzgi-Kužnjica, oštete plot od žilet žice na poljskoj strani granice.

Ta grupa migranata graničare gađa kamenicama, flašama i granama.

"U toku je napad grupe migranata na naše graničare, policajce i vojnike. Na Poljake bacaju kamenice i druge predmete. Istovremeno drugi učesnici napada pokušavaju da uništavaju plot na granici. Poljske službe koriste vodene topove da odbiju napad na granicu", saopštio je, uz kratke video snimke na Tviteru, portparol koordinatora službi bezbjednosti Stanjislav Žarin.

Na granični prelaz kraj poljskog sela Kužnjica u ponedjeljak se premjestila velika grupa migranata, mahom iz Iraka jer su se proširile glasine da će se otvoriti humanitarni koridor preko Poljske da ih odveze u Minhen, gde su gradske vlasti ponudile da prime dio izbjeglica.

Posle relativno mirne noći, jutros je kriza ponovo eskalirala pokušajem proboja kod graničnog prelaza Bruzgi-Kužnjica a poljsko Ministarstvo odbrane optužilo je bjeloruske vlasti da su snabdjele migrante šok bombama koje su navodno bacali na poljske graničare i vojnike.

Od 2. septembra nema načina da se provjeri i da javnost sazna šta se tačno zbiva na granici, zato što su poljske vlasti zabranile svim medijima, među kojima i državnim i "provladinim", da izvještavaju iz uskog graničnog pojasa u kome je od početka tog mjeseca na snazi vanredno stanje.

Poljska granica migranti
foto: Reuters

Za poslednja 24 časa su, prema saopštenju poljske Granične straže, zabilježena 224 pokušaja nelegalnog prelaska granice. Prema procjenama poljskih vlasti duž granice čeka između 3.000 i 4.000 državljana zemalja Bliskog istoka, mahom Kurda iz Iraka, na šansu da nekako pređu u Poljsku i zatim dopru do Nemačke, dok ih je još najmanje 15.000 u Minsku i drugim mjestima unutar teritorije Belorusije.

"Na djelu je hibridni rat, ali u ovom trenutku najvjerovatnije nema na vidiku rata sa oružjem u ruci. Koristim riječ najvjerovatnije jer smo suočeni sa nepredvidljivim protivnikom, govorim o Lukašenku, ali ne čini mi se da bi se usudio na nešto više nego do sada", kazao je danas u intervjuu državnom radiju lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski.

Za veću prijetnju od krize na granici otkada je letos Lukašenko liberalizovao vize za potencijalne migrante i izbjeglice u zemljama Bliskog i Srednjeg istoku da otvori novu migrantsku rutu, Kačinjski je označio u tom intervjuu opoziciju i poljske medije.

"Dobar dio medija u Poljskoj stao je na stranu Lukašenka tvrdeći da mi postupamo represivno prema ljudima koji inače nisu nikakve izbjeglice a nisu ni siromasi. Mi se borimo protiv velike prevare u Poljskoj i svijetu", kazao je Kačinjski.

Iako izmjene Zakona o zaštiti državne granice koje su danas na dnevnom redu Sejma poljskog parlamenta predviđaju da će novinari nakon 2. decembra, kada prestaje vanredno stanje na granici, imati pravo da izvještavaju uz akreditaciju od Granične straže Kačinjski je danas rekao da će to biti samo izuzeci.

Da novinari neće ni sa prestankom vanrednog stanja dobiti mogućnost da izvještavaju i provjeravaju na terenu saopštenja bjeloruskih i poljskih vlasti najavio je i poljski premijer Mateuš Moravjecki.

On je ovih dana upozorio da je najvažnije poruka kakvu će novinari poslati sa granice i ocijenio da su "SAD poražene u ratu u Vijetnamu zato što su pustile novinare da izvještavaju šta se tamo zaista zbiva", umjesto da su prenijeli poruke koje su bile potrebne Americi.

Bonus video: