Kanabis može donijeti milijarde

Očekuje se da rastuće evropsko tržište dostigne vrijednost od preko tri milijarde eura u godišnjem prihodu do 2025, što je znatno više u odnosu na 300 miliona prihoda ove godine

7034 pregleda 10 komentar(a)
Medicinska upotreba kanabisa dozvoljena je u Njemačkoj od 2017., Foto: Rojters
Medicinska upotreba kanabisa dozvoljena je u Njemačkoj od 2017., Foto: Rojters

Legalizacija kanabisa mogla bi Njemačkoj na godišnjem nivou od poreza i uštede troškova donijeti oko 4,7 milijardi eura i stvoriti 27.000 novih radnih mjesta, pokazalo je istraživanje.

Budući kancelar Olaf Šolc i njegove socijaldemokrate (SD) lijevog centra pregavaraju sa Zelenima i libertarijanskim, biznisu naklonjenim Slobodnim demokratama (FDP), o formiranju tročlane koalicije.

Koalicioni dogovor te tri partije uključivao bi i pravila po kojima bi prodaja i upotreba kanabisa u rekreativne svrhe bila dozvoljena i regulisana u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Istraživanje koje je sproveo Institut za konkurentnu ekonomiju sa Univerziteta Hajnrih Hajn u Diseldorfu pokazalo je da bi legalizacija kanabisa mogla da donese prihod od poreza u iznosu od 3,4 milijarde eura na godišnjem nivou.

U isto vrijeme, to bi moglo donijeti uštedu u policijskom i pravosudnom sistemu od 1,3 milijarde eura godišnje i stvoriti desetine hiljada radnih mjesta u kanabis ekonomiji.

Legalizacija kanabisa u Njemačkoj dala bi podstrek rastućem evropskom tržištu za koje se očekuje da dostigne vrijednost od preko tri milijarde eura u godišnjem prihodu do 2025, što je znatno više u odnosu na 300 miliona prihoda ove godine.

Bonus video: