u ponedjeljak na snagu stupaju nove restriktivne mjere za nevakcinisane

Češka: 2.936 novozraženih koronavirusom, najviše od početka pandemije

Od ponedjeljka 22. novembra PCR i antigenski testovi više neće važiti kao propusnica za ulazak u ugostiteljske objekte, smještaj u hotelima, na sportske i kulturne manifestacije i za korišćenje nekih usluga, kao što su frizerske ili kozmetičarske, kuda mogu samo vakcinisani i oni koji su preležali kovid-19 u posljednjih šest mjeseci

3835 pregleda 2 komentar(a)
Vakcinacija u Pragu, glavnom gradu Češke, Foto: Reuters
Vakcinacija u Pragu, glavnom gradu Češke, Foto: Reuters

U Češkoj je za posljednja 24 sata evidentirano još 22.936 novozraženih virusom korona, najviše od početka pandemije u proljeće 2020. godine, a u ponedjeljak na snagu stupaju nove restriktivne mjere za nevakcinisane građane.

Od ponedjeljka 22. novembra PCR i antigenski testovi više neće važiti kao propusnica za ulazak u ugostiteljske objekte, smještaj u hotelima, na sportske i kulturne manifestacije i za korišćenje nekih usluga, kao što su frizerske ili kozmetičarske, kuda mogu samo vakcinisani i oni koji su preležali kovid-19 u posljednjih šest mjeseci.

U četvrtak je broj preminulih prvi put od aprila prešao 100, a u petak 52, dok je od početka pandemije od kovida-19 umrlo 30.205 Čeha.

Broj onih koju su morali da budu smješteni u bolnice zahvaljujući vakcinaciji oko 60 odsto stanovnika, ipak ne prati ovako strmi rast novozraženih, i hospitalizovanih je upola manje nego u najgorim danima pandemije.

Trenutno je u bolnicama 4.890 kovid-19 pacijenata od čega je u teškom stanju na intenzivnoj njezi ili respiratorima 724.

Najteže stanje je na jugu i istoku Češke u Moravskoj gdje neke bolnice zbog kovid-19 pacijenata nemaju dovoljno osoblja i odlažu neke planirane operacije i prijeme u bolnicu.

Od petka u 24 bolnice i u socijalnim ustanovama širom Češke pomažu vojnici, a od ponedjeljka će pomagati preopterećenim ljekarima i bolničarima i bolničarkama u još 15 bolnica.

Nove restrikcije ponovo su podstakle Čehe da se vakcinišu i u petak je dato 56.208 doza vakcina, a trenutno je kompletno vakcinisano 6,242 miliona od 10,7 miliona stanovnika koliko ima Češka.

Ukupno 614.999 dobilo je i treću dozu.

Češki premijer u ostavci Andrej Babiš i ministar zdravlja u ostavci Adam Vojteh pokazivali su u petak nakon sjednice vlade grafikone na kojima se vidi koliko je velika razlika Češke od Irske i Portugala gdje je vakcinisan znatno veći broj stanovnika, jer dok i u Portugalu i u Irskoj takođe raste broj novozraženih, linija hospitalizovanih na grafikonu za razliku od Češke ima tek blagi rast.

Modeli češkog Državnog instituta za informacije i statistike u zdravstvu predviđaju da bi ovaj ubrzani rast novozraženih trebalo da se zaustavi do kraja godine.