vulkan Kumbre Vijehe

Vlasti La Palme uvele karantin za 3.000 ljudi zbog straha od otrovnih gasova

Stručnjaci zasad ne vide kraja erupciji koja je, po katastarskim podacima, uništila gotovo 1.500 zgrada, među kojima gotovo 1.100 kuća.

10427 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlasti španskog ostrva La Palme uvele su karantin za oko 3.000 ljudi, zbog straha od mogućih otrovnih gasova, povezanih s isticanjem u more novog potoka lave iz vulkana Kumbre Vijehe.

Na osnovu Kriznog plana za vulkane na Kanarima (PEVOLCA) “naređuje se uvođenje karantina” za stanovnike opština i sela u priobalju, blizu mjesta gdje se lava kaskadno spušta u more u velikom oblaku bijelog dima, napisale su na Tviteru hitne službe Kanarskih ostrva.

Karantin se uvodi zbog "mogućeg isparavanja gasova štetnih za zdravlje", dodaje se u saopštenju.

Odlukom je, prenosi agencija Hina, obuhvaćeno "oko 3000 ljudi", rekao je Migel Anhel Morkuende, tehnički direktor PEVOLCA-e na konferenciji za novinare.

Ovo je treći put od početka erupcije Kumbre Vijehe 19. septembra da lava ističe u more.

Pritom, ovo je prvi put od početka erupcije da su ostrvske vlasti zatražile od stanovnika Santa Kruza da nose masku FFP2 kako bi se zaštitili od isparavanja sumpor-dioksida.

Stručnjaci zasad ne vide kraja erupciji koja je, po katastarskim podacima, uništila gotovo 1.500 zgrada, među kojima gotovo 1.100 kuća.

Po najnovijim podacima koje je dobio evropski sistem Kopernikus, lava je prekrila 1.065 hektara zemljišta.