Zeman uprkos protivljenju ljekara napustio bolnicu nakon 46 dana: Nastojao da javnost ne sazna od čega boluje

Iz nezvaničnih izvora mediji su objavili da je to misteriozno hronično oboljenje ciroza jetre uz encefalopatiju, zbog čega i po izvještaju ljekara vojne bolnice nije bio u stanju da obavlja nikakve dužnosti a potvrdu da je riječ o problemima sa jetrom i cirozom kasnije je javnost dobila od jednog od Zemanovih ljekara iz novog konzilijuma, hirurga Pavela Pafka

2038 pregleda 0 komentar(a)
Zeman, Foto: Reuters
Zeman, Foto: Reuters

Predsjednik Češke Miloš Zeman uprkos protivljenju svojih ljekara napustio je danas poslije 46 dana hospitalizacije, od čega mjesec dana na intenzivnoj njezi, Centralnu vojnu bolnicu u Pragu i prevezen je na kućno liječenje u predsjednički zamak Lani kraj Praga.

"Centralna vojna bolnica i dalje preporučuje kao najprimjerenije liječenje u specijalizovanoj bolnici pod vođstvom stručnog doktorskog tima ali s obzirom na to da se stanje predsjednika osjetno poboljšalo poštuje njegovu želju da prednost da svojim ustavnim obavezama i završi liječenje u bolnici", saopštila je danas Centralna vojna bolnica u Pragu.

O Zemanu koji je u vojnu bolnicu na intenzivnu njegu prevezen 10. oktobra u kritičnom stanju, što mu je po tvrdnjama ljekara spasilo život, brinuće se u Lanima bolničarska služba za stare jedne privatne grupe klinika, a Zemanovi ljekari iz vojne bolnice dolaziće samo u ambulantne kontrole predsjednikovog stanja.

Već u petak Zeman se sprema da imenuje lidera koalicije konzervativaca, demohrišćana i liberala Zajedno, koja je pobijedila na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra, Petra Fijalu za novog češkog premijera.

Nakon toga najavio je da će se sastati sa svim kandidatima za ministre u toj vladi i poslije toga će je imenovati, uz izuzetak jednog ministra, najvjerovatnije šefa diplomatije koji mu se ne sviđa ali Fijala i pet stranaka koje formiraju vladu odbijaju taj običaj Zemana, za koji nema oslonac u Ustavu, da se miješa u to ko će biti ministar ili postavlja dodatne uslove.

Zeman je nastojao da javnost ne sazna od čega boluje i nije dao pravo ljekarima da to objave, jer je i nakon prvog boravka u bolnici 14 dana u septembru tvrdio da je samo dehidriran i iscrpljen a sada je objasnio da je na intezivnu njegu dospeo samo zato što nema apeti i priznaje dijabetes i polineuropatiju nogu zbog koje je od aprila u invalidskim kolicima.

Iz nezvaničnih izvora mediji su objavili da je to misteriozno hronično oboljenje ciroza jetre uz encefalopatiju, zbog čega i po izvještaju ljekara vojne bolnice nije bio u stanju da obavlja nikakve dužnosti a potvrdu da je riječ o problemima sa jetrom i cirozom kasnije je javnost dobila od jednog od Zemanovih ljekara iz novog konzilijuma, hirurga Pavela Pafka.

Šef konzilijuma ljekara Tomaš Zima rekao je da se ljekari češkog predsjednika plaše da prerani izlazak Zemana iz bolnice predstavlja veliki rizik da će se uskoro u nju vratiti ponovo u kritičnom stanju, kao što je bio slučaj u jesen kada je pušten iz bolnice a za tri nedjelje morao kolima hitne pomoći da bude prevezen na intenzivnu njegu.

Bonus video: