Vakcinacija djece, buster doze i strah od ekonomskog kolapsa

Evropske države, suočene sa novim talasom kovida-19, uvode strože mjere u cilju suzbijanja zaraze, EMA odobrila Fajzerovu vakcinu za djecu od pet do 12 godina

20503 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Evropske države proširile su juče kampanju vakcinacije takozvanim buster dozama protiv kovida-19 i počele sa planovima za nabavku vakcina za djecu dok kontinent pokušava da se izbori sa porastom broja zaraženih a rastu bojazni od ekonomskog kolapsa.

Češka vlada je juče proglasila vanredno stanje na 30 dana zbog širenja zaraze, dok je u Njemačkoj broj preminulih od posljedica kovida-19 premašio 100 000.

Evropa je u centru novog talasa kovida-19 i prijavljuje milion novih slučajeva svaka dva dana i trenutno predstavlja dvije trećine od ukupnog broja infekcija u svijetu.

Evropska komisija juče je predložila da građani EU imaju potvrdu da su primili treću dozu vakcine ukoliko na ljeto budu željeli da putuju u drugu zemlju i izbjegnu testiranje i karantin.

U Francuskoj, vlasti su saopštile da će buster doze biti dostupne svim osobama starijim od 18 godina, a ne samo za starije od 65 i osobe ugroženog zdravlja.

Većina država povećava upotrebu buster doza, mada Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) želi da prije toga sa dvije doze budu vakcinisane najranjivije osobe širom svijeta.

U Africi, gdje je svega 6,6 odsto od ukupno 1,2 milijarde stanovnika potpuno vakcinisano, mnoge države nemaju logistiku potrebnu za ubrzavanje imunizacije sada kada su vakcine konačno počele da pristižu, kazao je juče šef afričke agencije za kontrolu bolesti.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u srijedu je preporučio da treću dozu vakcine prime svi odrasli, sa tim da prioritet imaju osobe starije od 40 godina.

Dnevni broj novih slučajeva obolijevanja u Njemačkoj juče je dostigao rekordnu cifru od 75 961, a broj mrtvih je 100 119 od početka pandemije, saopštio je tamošnji Robert Koh institut za zarazne bolesti.

Rojters navodi da podaci pokazuju da se porast broja zaraženih odražava na potrošački moral u najvećoj evropskoj ekonomiji, usljed čega su mračne prognoze koje se odnose na poslovanje tokom božićne trgovačke sezone.

Vakcinacija mlađe djece

U pojedinim državama pojačana je kampanja za vakcinaciju mlađe djece.

Regulatorna agencija EU juče je odobrila upotrebu Fajzer/BioNTek vakcine za djecu uzrasta od 5 do 11 godina u manjoj dozi, nakon što je u maju tu odluku donijela za djecu od 12 godina. Danas se ovim povodom očekuje konačna odluka Evropske komisije. Odluka EK nije obavezujuća za države članice, ali sudeći po sadašnjoj situaciji očekuje se da većina poštuje preporuku.

Poljska, Mađarska i Češka Republika se pripremaju da vakcinišu mlađu djecu nakon odobrena Evropske medicinske agencije (EMA), mada se isporuka manjih doza ne očekuje prije 20. decembra.

U Francuskoj, gdje se broj zaraženih duplira svakih 11 dana, ministar zdravlja Olivije Veran je kazao je da će tražiti od regulatornih zdravstvenih tijela da ispitaju da li treba vakcinisati djecu od 5 do 11 godina.

Skoro pola miliona života širom Evrope spaseno je zahvaljujući vakcinaciji, a to se naročito odnosi na osobe starije od 60 godina, navela je juče regionalna kancelarija SZO u studiji koju je sprovela sa ECDC.

Strože mjere

Mnoge evropske zemlje postrožavaju mjere za suzbijanje kovida. Vanredno stanje proglašeno u Češkoj omogućilo je vladi da ograniči javni život, pa će barovi i restorani u toj zemlji od danas biti zatvoreni od deset uveče do pet ujutru kao i prisustvo masovnim skupovima.

Slovačka je juče uvela zaključavanje na dvije nedjelje, slijedeći primjer susjedne Austrije u kojoj je zaključavanje stupilo na snagu od ponedjeljka. Slovačka je jedna od evropskih država sa najnižom stopa vakcinacije usljed čega je zabilježen porast broja zaraženih, a bolnički kapaciteti su skoro popunjeni.

Vlasti su naredile zatvaranje svih radnji koje nijesu od suštinskog značaja, a građanima je zabranjeno da napuštaju četvrti u kojima žive osim ukoliko idu na posao, školu ili kod ljekara. Zabranjena su okupljanja više od šest osoba.

Francuske vlasti su saopštile da će pravila o nošenju maski biti postrožena kao i provjere kovid propusnica za ulazak u javne ustanove. Međutim, vlasti u Parizu tvrde da nema potrebe da slijede primjer drugih evropskih država koje su ponovo uvele zaključavanje.

U Njemačkoj, liderka Zelenih Analena Berbok kazala je da je nova vlada, koja se sastoji od socijaldemokrata, Zelenih i Slobodnih demokrata, dala sebi rok od deset dana da odluči da li su potrebne dodatne mjere. Odlazeća kancelarka Angela Merkel juče je pozvala na uvođenje strožih mjera u cilju suzbijanja širenja bolesti.

U većem dijelu Njemačke već su uvedena pravila za ograničavanje pristupa aktivnostima u zatvorenom prostoru za osobe koje nijesu vakcinisane.

U Holandiji, broj zaraženih od koronavirusa u bolnicama je dostigao nivo koji nije zabilježen od početka maja, a eksperti upozoravaju da će bolnice dostići pune kapacitete za manje od nedjelju dana ukoliko se zaraza ne obuzda.

Javni servis NOS objavio je juče da je nacionalni krizni tim pri vladi u okviru novog paketa mjera preporučio zatvaranje restorana, kafića i drugih radnji koje nijesu neophodne. Nove mjere u Holandiji ne bi podrazumijevale zatvaranje škola. Vlada bi danas trebalo da donese odluku.

Bonus video: