glasaće o zakonu o kovidu

U Švajcarskoj sjutra referendum o kovid propusnicama

Bez zakona o koronavirusu, takozvano pravilo 3G (vakcinisani, oni koji su preležali koronu i testirani) više ne bi moglo da se primjenjuje za sektor ugostiteljstva i prilikom održavanja kulturnih događaja

4029 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Građani Švajcarske na referendumu će sjutra odlučivati o upotrebi kovid sertifikata, koji funkcioniše po istom obrascu kao i u Evropskoj uniji (EU).

Švajcarci će po drugi put, za manje od dva mjeseca, glasati o Zakonu o kovidu 19, koji ne reguliše samo finansijsku pomoć za ustanove kulture i ugostitetljske objekte, već i upotrebu kovid sertifikata, koji je kompatibilan sa aplikacijama EU.

Bez zakona o koronavirusu, takozvano pravilo 3G (vakcinisani, oni koji su preležali koronu i testirani) više ne bi moglo da se primjenjuje za sektor ugostiteljstva i prilikom održavanja kulturnih događaja, prenosi Tanjug.

Aktuelne ankete pokazuju da švajcarski građani ni na ovom referendumu neće glasati protiv zakona, ali protivnici su prilično uspješni u kampanji protiv mjera za suzbijanje pandemije, pa je tako udruženje „Prijatelji ustava“, osnovano tokom pandemije, prikupilo za referendum skoro 190 hiljada potpisa.

„Urbano stanovništvo je senzibilnije i više vjeruje vladinim mjerama, nego stanovništvo u ruralnim kantonima, dakle mahom u kantonima njemačkog govornog područja. U njima je tradicionalno veće nepovjerenje prema državi“, rekao je za Dojče vele profesor politikologije Mark Bilman sa Univerziteta u Bernu.

On je kazao da su vlasti probale sa besplatnim nacionalnim jelom rakletom, slatkim pecivima i koncertima, proglasili „nacionalnu nedjelju vakcinacije“ ali nisu uspjeli da pridobiju više od 65 odsto stanovništva da se vakciniše protiv kovid 19.

Bilman je ocijenio da je kampanja vlade, koja je koštala čitavih 96 miliona franaka, ipak u neku ruku bila uspješna, jer je vakcinacija tema o kojoj se u Švajcarskoj debatuje.

Dojče vele navodi da čak i ako vlada u Bernu izgubi u nedjelju na referendumu, mogla bi da zakon i kovid sertifikate ostavi na snazi do proljeća, pošto postoje prelazni periodi koji to omogućavaju.