spremni da razgovaraju o pitanjima koja se odnose na ilegalnu imigraciju

Dermanen: Francuska neće da bude talac Londona

Francuski ministar unutrašnjih poslova na sastanku sa evropskim kolegama povodom ilegalne migracije poručio da Britanija mora preuzeti svoj dio odgovornosti

5679 pregleda 0 komentar(a)
U tragediji prošle srijede prilikom ilegalnog prelaska Lamanša stradalo je 27 migranata, Foto: Rojters
U tragediji prošle srijede prilikom ilegalnog prelaska Lamanša stradalo je 27 migranata, Foto: Rojters

Francuska je spremna za ozbiljan razgovor sa Britanijom o pitanjima koja se odnose na ilegalnu imigraciju, ali neće dozvoliti da bude talac unutrašnje politike Londona, kazao je juče francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Darmanen.

Dvije zemlje su već u sporu oko postbregzit trgovinskih pravila i ribarskih prava, a odnosi su dodatno pogoršani nakon što je prošle nedjelje 27 osoba stradalo pokušavajući da pređe Lamanš kanal.

Među njima je bila i 45-godišnja žena iz iračkog kurdskog grada Darbandikana i njeno troje djece, 22-godišnja kćerka i dva sina od 16 i sedam godina.

Većina osoba koje su stradale u tragediji prošle srijede bili su Kurdi iz Iraka. Njihove porodice se nadaju da će tijela biti vraćena, ali su zvaničnici kazali da francuske vlasti tek treba da potvrde identitete mrtvih.

Francuska tvrdi da je spasla živote 7800 ljudi od početka godine i uhapsila 1500 krijumčara. Vlada u Parizu insistira da rješenje mora biti na evropskom nivou.

Britanski premijer Boris Džonson pisao je francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu naznačivši pet koraka koje dvije zemlje treba da naprave kako bi odvratile migrante da krenu na opasan put. Jedan od tih koraka - slanje ilegalnih migranata nazad u Francusku - naročito je naljutio Pariz.

Nakon što je Džonson objavio pismo i na Tviteru, Francuska je otkazala poziv britanskoj ministarki unutrašnih poslova Priti Patel da prisustvuje jučerašnjem sastanku sa evropskim kolegama na kojem se razgovaralo o ovoj temi. Makron je komentarišući Džonsonovo pismo kazao da su metode iznijete u njemu “neozbiljne”.

Nakon bregzita, Velika Britanija više nema opciju da vraća osobe koje traže azil u EU.

”Britanija je napustila Evropu, ali ne i svijet. Treba ozbiljno da radimo na ovim pitanjima... a da pritom nijesmo taoci britanske unutrašnje politike”, kazao je Darmanin novinarima nakon sastanka sa belgijskim, njemačkim i holandskim kolegama i Kaleu.

On je takođe dodao da ton Londona privatno nije isti kao i javno.

Francuska se bavi pitanjem ilegalne imigracije već 25 godina i sada je vrijeme da se London probudi, kazao je Darmanen.

”Ukoliko migranti dolaze u Kale, Dankirk ili sjevernu Francusku, to je zato što ih privlači Britanija, naročito tržište rada koje im omogućava da rade u Engleskoj bez ikakve identifikacije”, kazao je on.

”Britanija mora da preduzme odgovornost i ograniči svoju ekonomsku privlačnost”.

Britaniji je potrebna saradnja Francuske kako bi suzbila priliv migranata koji bježe od rata i siromaštva preko Lamanša, kazao je ministar zdravlja Sadžid Džavid u nedjelju, obrazlažući Džonsonovo pismo.

Na jučerašnjem sastanku nije puno toga dogovoreno između evropskih partnera, ali je Evropska agencija za granice i obalsku stražu pristala da uradi plan za praćenje francuske sjeverne obale od 1. decembra. U fokusu jučerašnjeg sastanka bile su mreže krijumčara, koji naplaćuju između tri i sedam hiljada eura za prelazak preko Lamanša.

Zajedničko saopštenje se više fokusiralo na bezbjednost nego na humanitarna pitanja, a ministri su se dogovorili da će jačati policijsku saradnju, intenzivirati razmjenu informacija i iskoristitit EU agencije, dodajući da pozivaju “Ujedinjeno Kraljevstvo da zauzme sličan pristup”.