Lukašenko optužio Litvaniju da ostavlja tijela na granici

Litvanski graničari su odbacili tvrdnju Lukašenka, navodeći da su bjeloruske vlasti u više navrata pokušavale da insceniraju premlaćivanje, sakaćenje ili smrt migranata, i da okrive Litvaniju za takvo "nehumano postupanje".

4804 pregleda 4 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko optužio je danas litvanske vlasti da su bacile tijela migranata na granici dve zemlje, između kojih su tenzije sve veće zbog migrantskog pitanja.

Lukašenko je upozorio i da će Bjelorusija čvrsto stati iza svog saveznika Rusije ako ukrajinske vlasti započnu ofanzivu protiv pobunjenika na istoku Ukrajine, podržnih od Moskve.

Na sastanku sa najvišim predstavnicima bjeloruske vojske, Lukašenko je rekao da su graničari tokom vikenda pronašli tijela dva migranta, ostavljena na granici.

"U vreću za spavanje stave tijelo, ili, vjerovatno, osobu koja je još bila živa, i bace je na granicu. Kakva grozota", uzviknuo je Lukašenko.

Litvanski graničari su odbacili tvrdnju Lukašenka, navodeći da su bjeloruske vlasti u više navrata pokušavale da insceniraju premlaćivanje, sakaćenje ili smrt migranata, i da okrive Litvaniju za takvo "nehumano postupanje".

Evropska unija optužuje Lukašenka za "hibridni napad" na taj blok 27 zemalja, odnosno za podsticanje migranata da pređu iz Bjelorusije u članice EU, Poljsku i Litvaniju. Brisel tvrdi da je to osveta Lukašenka za sankcije koje mu je Unija uvela zbog prošlogodišnje represije nad antivladinim demonstrantima.

Vlasti Belorusije odbacuju te optužbe i uzvraćaju tvrdnjama da EU nije osigurala migrantima bezbedan prolaz.

Velika grupa migranata, uglavnom iračkih Kurda, zaglavljena je od 8. novembra u Belorusiji, na graničnom prelazu sa Poljskom. Većina tih migranata pobjegla je od sukoba ili beznađa u domovini, a žele da stignu do Njemačke ili drugih zapadnoevropskih zemalja.

Lukašenko optužuje Poljsku i druge zapadne zemlje da podstiču tenzije oko migranata u okviru "višestrukog hibridnog rata" protiv Bjelorusije i njenog saveznika Rusije.

On je naredio vojnim zvaničnicima da podignu spremnost vojnika, s obzirom na manevre NATO-a u blizini bjeloruskih granica.

Bjeloruski lider je odbacio mogućnost da postoje navodni planovi Rusije za napad na Ukrajinu, od čega strahuje Zapad, rekavši da bi ga Moskva obavjestila o tome da ima takve namere.

Lukašenko je, međutim, upozorio ukrajinske vlasti da će Bjelorusija snažno stati uz Rusiju, ako Kijev pokuša da upotrijebi silu radi povratka kontrole nad oblastima koje kontrolišu proruski separatisti na istoku Ukrajine, poznatim kao Donbas.

"Ako pokušaju da započnu mali rat u Donbasu ili negdje na granici sa Rusijom, Bjelorusija neće ostati po strani, a jasno je čiju će stranu zauzeti. Oni to razumiju i zato su počeli da pojačavaju snage na ukrajinskoj granici sa Bjelorusijom, iako za to nema razloga", rekao je Lukašenko.

Bonus video: