odlazak nakon 16 godina vladavine

Merkel na oproštajnoj svečanosti: Ne tolerišite mržnju

"Naša demokratija živi zbog činjenice da gdje god se mržnja i nasilje vide kao legitimno sredstvo za ostvarivanje nečijih interesa, tolerancija nas demokrata mora da ima granicu", poručila je Merkel u Berlinu

5461 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Odlazeća njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je večeras Njemce da se suprostave mržnji.

"Naša demokratija živi zbog činjenice da gdje god se mržnja i nasilje vide kao legitimno sredstvo za ostvarivanje nečijih interesa, tolerancija nas demokrata mora da ima granicu", poručila je Merkel u Berlinu na oproštajnoj ceremoniji na kojoj su prisustvovali svi pripadnici političke elite osim radikalno desene Alternative za Njemačku koja nije pozvana.

Ona će naredne nedjelje, kada socijaldemokrata Olaf Šolc položi zakletvu, otići sa mjesta kancelarke nakon 16 godina vladavine.

Njemu i novoj vladi poželjela je "sve najbolje, sreću i puno uspjeha".

Ceremonija je zbog pandemije koronavirusa održana u Ministarstvu odbrane Njemačke, a vojni orkestar je u čast kancelarke odsvirao tri pjesme po njenom izboru.

Prva pjesma bila je "You Forgot the Color Film" iz 1974. koju izvodi njemačka pank pjevačica singer Nina Hagen. Hagen je kao i Merkelova odrasla u Istočnoj Njemačkoj.

Druga pjesma je popularna šansona "It Shall Rain Red Roses for Me" koju izvodi njemački pjevač Hildegard Knef, a treća je nekadašnja hrišćanska himna "Holy God, we Praise thy Name".