Uslovna kazna bliskoj saradnici Navaljnog preinačena u zatvorsku

Njen advokat Vladimir Voronjin rekao je 2. decembra da je odluku donio Simonovski okružni sud u ruskoj prijestonici

3526 pregleda 0 komentar(a)
Ljubov Sobolj, Foto: Reuters
Ljubov Sobolj, Foto: Reuters

Sud u Moskvi preinačio je jednogodišnju uslovnu kaznu izrečenu opozicionoj političarki Ljubov Sobol, bliskoj saradnici zatvorenog antikorupcionog aktiviste Alekseja Navaljnog, na zatvorsku kaznu, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

Njen advokat Vladimir Voronjin rekao je 2. decembra da je odluku donio Simonovski okružni sud u ruskoj prijestonici.

Sobol (34) pobjegla je iz Rusije u avgustu, nekoliko dana nakon što je osuđena na 18 mjeseci uslovne kazne u drugom slučaju jer ju je sud u Moskvi proglasio krivom za javno pozivanje na kršenje mjera predostrožnosti u cilju suzbijanja korona virusa, optužba koja je naširoko korišćena protiv onih koji su učestvovali u protestima širom zemlje protiv zatvaranja Navaljnog, najglasnijeg kritičara predsjednika Vladimira Putina.

U medijskim izvještajima se navodi da se Sobol trenutno nalazi u susjednoj Estoniji.

Sud je 15. aprila proglasio Sobol krivom za nelegalan prisilni ulazak u stan službenika Federalne službe sigurnosti Konstantina Kudrjavceva u decembru 2020. godine, nekoliko sati nakon što je Navaljni objavio snimak, kako je rekao, telefonskog razgovora s Kudrjavcevim.

Tokom 49-ominutnog telefonskog poziva, u kojem se Fondacija za borbu protiv korupcije predstavljala kao funkcioner FSB-a koji provodi internu reviziju, Kudrjacev je opisao detalje operacije trovanja Navaljnija.

Istražitelji su naveli da je Sobol gurnula Kudrjavčevu tašta koja je joj je otvorila vrata njegovog stana i nasilno ušla.

Sobol je odbacila optužbu, rekavši da nije forsirala Kudrjavcevu taštu, već je otišla u stan da se sretne s Kudrjavcevim i pitala ga za njegov razgovor s Navaljnim.

Bonus video: