Bjelorusija zabranila uvoz zapadne robe iz zemalja koje su joj uvele sankcije i letove avio kompanija iz EU i VB

Vlada Bjelorusije još nije objavila spisak zapadne robe čiji je uvoz zabranjen

4791 pregleda 6 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Reuters
Lukašenko, Foto: Reuters

Bjelorusija je danas objavila da uvodi uzvratna ograničenja letova avio kompanija iz Evropske unije i Velike Britanije i da zabranjuje uvoz zapadne robe iz zemalja koje su joj uvele sankcije.

Ministarstvo spoljnih poslova Bjelorusije saopštilo je da je zabrana uvoza odgovor na "nezakoniti pritisak spoljnih sankcija čiji je cilj podrivanje suvereniteta Bjelorusije i pogoršanje blagostanja bjeloruskih građana".

Vlada Bjelorusije još nije objavila spisak zapadne robe čiji je uvoz zabranjen.

SAD, EU i Kanada su prošle nedjelje istovremeno uvele sankcije desetinama bjeloruskih zvaničnika, organizacija i kompanija.

Na meti Brisela našli su se pojedinci i entiteti koje EU optužuje za učešće u "hibridnom napadu", odnosno slanju azijskih migranata iz Bjelorusije na granice Poljske, Litvanije i Letonije.

EU je takođe zabranila ulazak i zamrzla sredstva još 17 osoba iz Bjelorusije, uključujući graničare i vojne zvaničnike, predstavnike vlade i sudije.

Mjere su pogodile i bjeloruske avio kompanije, uključujući državnu Belavija, i turističke grupe koje EU optužuje da pomažu u dovođenju migranata u Bjelorusiju kako bi oni potom prešli u Uniju.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da sankcije neće donijeti značajniju štetu.

Lukašenko je rekao da je Bjelorusija uspjela da održi ekonomski rast.

Ekonomija je prošle godine zabilježila pad od 0,9 odsto, ali se u 2021. godini, prema prognozama Svjetske banke iz oktobra, očekuje rast bruto domaćeg proizvoda od 1,2 odsto.

Bonus video: