Lagard: Šolc će raditi predano za jačanje i integraciju EU

Lagard koja se često sretala sa Šolcom na evropskim i drugim međunarodnim skupovima je rekla da je uvjerena da će Šolc raditi "smireno, detaljno i usredsređeno" kao i odlazeća konzervativna kancelarka Angela Merkel

2421 pregleda 0 komentar(a)
Lagard, Foto: Reuters
Lagard, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard rekla je da je uvjerena da će novi njemački kancelar Olaf Šolc raditi predano za jačanje i integraciju Evropske unije (EU).

Dva i po mjeseca od izbora u Njemačkoj, socijaldemokrata Olaf Šolc danas preuzima dužnost kancelara, i vraća na vlast lijevi centar i definitivno zatvara 16-ogodišnju eru Angele Merkel.

"Uvjerena sam da će nova vlada pod njegovim vođstvom nastaviti da radi predano za promovisanje evropske integracije", posebno za unapređenje Bankarske unije i tržišta kapitala, rekla je Lagard za današnje izdanje njemačkog ekonomskog dnevnika Handelsblat.

Francuskinja Lagard koja se često sretala sa Šolcom na evropskim i drugim međunarodnim skupovima je rekla da je uvjerena da će Šolc raditi "smireno, detaljno i usredsređeno" kao i odlazeća konzervativna kancelarka Angela Merkel.

Poslanici Bundestaga, njih 736 izabrani na izborima 26. septembra treba danas tajnim glasanjem da izaberu Šolca.

Jedna od prvih odluka nove vlade predvođene Šolcom će biti odredđvanje novog predsjednika Njemačke savezne banke da naslijedi Jensa Vidmana koji je dao ostavku.

Vidman, uticajan član Savjeta guvernera Evropske centralne banke kao predstavnik stroge monetarne politike napušta svoj položaj dosta ranije od isteka mandata i u ključnom trenutku za budućnost evropske monetarne politike.

Bonus video: