Šolc položio zakletvu: Naslijedio Merkel na mjestu kancelara Njemačke

Prethodno je izabran glasovima 395 od 736 poslanika donjeg doma njemačkog parlamenta. Njegova tročlana koalicija ima 416 poslanika u donjem domu parlamenta od 736 mjesta

4817 pregleda 1 komentar(a)
Šolc, Foto: Reuters
Šolc, Foto: Reuters

Novi njemački kancelar Olaf Šolc položio je danas zakletvu pred poslanicima Bundestaga, koji su ga prethodno izabrali na mjesto šefa vlade.

Socijaldemokrata Šolc koji je formirao koaliciju sa Zelenim i liberalima FDP, naslijedio je Angelu Merkel koja se povlači iz političkog života poslije 16 godina na vlasti.

Prethodno je u Bundestagu šezdesettrogodišnji Šolc izabran glasovima 395 od 736 poslanika donjeg doma njemačkog parlamenta. Njegova tročlana koalicija ima 416 poslanika u donjem domu parlamenta od 736 mesta.

Tri stranke tzv. "semafor koalicije" potpisale su juče koalicioni sporazum, kojim je ozvaničen i kraj vladavine Angele Merkel.

Šolc će biti na čelu kabineta od 17 članova, devet muškaraca i osam žena, sa jednim ministrom više nego u vladi Angele Merkel.

On je izabran kao deveti kancelar Njemačke posle Drugog svjetskog rata.

Šolcova vlada preuzima dužnost s velikom nadom da će doprinijeti modernizaciji Nemačke i borbi protiv klimatskih promjena ali se odmah suočava sa najhitnijim izazovom a to je da se izbori sa sadašnjom najtežom fazom pandemije korona virusa u zemlji, prenosi agencija AP.

Bonus video: