Švajcarski parlament izabrao Injacija Kasisa za narednog predsjednika

U Švajcarskoj rotirajuću funkciju predsjednika po godinu dana obavlja jedan od članova Saveznog savjeta, sedmočlane švajcarske vlade

1300 pregleda 0 komentar(a)
Parlament Švajcarske, Foto: Shutterstock
Parlament Švajcarske, Foto: Shutterstock

Švajcarski parlament izabrao je danas ministra spoljnih poslova Injacija Kasisa za narednog predsjednika države koji će preuzeti dužnost 1. januara.

Kasis će tu funkciju preuzeti od sadašnjeg predsjednika Gija Parmelena.

U Švajcarskoj rotirajuću funkciju predsjednika po godinu dana obavlja jedan od članova Saveznog savjeta, sedmočlane švajcarske vlade.

Kasis je prvi predsjednik Švajcarske u ovom vijeku koji dolazi iz regije Tičino, italijanskog govornog područja.

Švajcarska vlada se u maju povukla iz višegodišnjih pregovora o sveobuhvatnom paketu bilateralnih sporazuma sa EU nakon što dvije strane nisu uspjele da postignu sporazum o prekograničnom kretanju lica koja traže posao i drugim ključnim pitanjima.

Švajcarska ima više od 100 bilateralnih sporazuma sa EU.

Kasis je završio medicinu i radio je kao ljekar internista, a tečno govori njemački, francuski i italijanski, tri glavna jezika u Švajcarskoj.

Odlazeći predsjednik Parmelen je bio domaćin junskog američko-ruskog samita u Ženevi. Za vrijeme njegovog mandata došlo je i do pogoršanja odnosa Švajcarske i EU pošto se u maju švajcarska vlada povukla iz višegodišnjih pregovora s EU o sveobuhvatnom paketu bilateralnih sporazuma.

Bonus video: