EMA preporučuje buster dozu tri mjeseca nakon vakcinacije

Delta soj ostaje glavni fokus djelovanja javnog zdravstva u nošenju s pandemijom i njenim posljedicama

3322 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Regulator za ljekove Evropske unije objavio je da bi imalo smisla primiti treću dozu vakcine protiv kovida-19 već tri mjeseca nakon druge doze usljed "izuzetno zabrinjavajućih" pokazatelja zaraze u Evropi.

„Dok je trenutna preporuka da se daje buster doza nakon šest mjeseci, dostupni podaci idu u korist bezbjedne i efikasne primjene bustera već tri mjeseca nakon vakcinacije“, rekao je na brifingu za medije Marko Kavaleri, koji vodi strategije vakcinacije Evropske agencije za ljekove (EMA).

Iako se pojavilo novi soj omikron, širenje dominantnog delta soja virusa treba da bude glavni fokus borbe protiv trenutnog talasa.

„Imunološka situacija u Evropi je i dalje izuzetno zabrinjavajuća“, rekao je Kavaleri i dodao:

„Delta ostaje glavni fokus djelovanja javnog zdravstva u nošenju s pandemijom i njenim posljedicama“.

Izvršni čelnik EMA rekao je da bi proizvođači vakcina trebalo da predaju rezultate laboratorijskih testova da se odrede nivoi neutralizirajućih antitijela koje stvaraju njihove vakcine protiv omikrona, što je dio procesa određivanja da li će biti potrebno nadograđivanje vakcina, prenosi Hina.

Partneri Fajzer i Bajontek su postali prvi proizvođači vakcina koji su objavili takve podatke, rekavši da tri doze njihove vakcine mogu da neutralizuju omikron soj.

Kavaleri je takođe rekao da za sada nema razloga za zabrinutost nakon kampanje vakcinacije djece od pet do 11 godina u SAD, gdje je više od pet miliona u toj starosnoj grupi primilo bar jednu dozu vakcine.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) rekla je da za većinu ljudi vakcine pružaju snažan nivo zaštite protiv ozbiljne zaraze barem šest mjeseci.

Ta UN agencija je istakla da bi raspodjela osnovnih doza ljudima u siromašnijim zemljama trebalo da bude prioritet i da u ovom trenutku preporučuje treću dozu osobama sa postojećim zdravstvenim problemima ili onima koji su primili inaktivirane vakcine.

Bonus video: