Obavezna vakcinacija u Njemačkoj - debata koja traje

Prema novim propisima, zaposleni u zdravstvenim ustanovama i centrima za njegu moraće da dokažu da su primili vakcinu ili da su preležali virus. Samo negativan test više neće biti dovoljan. Oni od marta neće moći da rade ako se ne imunizuju protiv korona virusa. Lauterbah je magazinu Špigel ranije rekao da će država kršenje mjera kažnjavati novčano

3096 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemački parlament je u petak izglasao obavezu vakcinacije za sve koji rade u zdravstvenim ustanovama i ustanovama za njegu starih i bolesnih - važi od marta. Intenzivno se diskutuje i o takvoj obavezi - za sve ljude.

Prema novim propisima, zaposleni u zdravstvenim ustanovama i centrima za njegu moraće da dokažu da su primili vakcinu ili da su preležali virus. Samo negativan test više neće biti dovoljan. Oni od marta neće moći da rade ako se ne imunizuju protiv korona virusa. Lauterbah je magazinu Špigel ranije rekao da će država kršenje mjera kažnjavati novčano.

Takođe je odlučeno da se dozvoli da, uz adekvatnu obuku, ljude mogu da vakcinišu i farmaceuti, stomatolozi i veterinari. Vakcinu mogu davati u svojim prostorijama, ako odgovaraju, ili se mogu priključiti mobilnim ekipama.

Izmene zakona o zaštiti od infektivnih bolesti predložila je vladajuća koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i Liberala, ali podržala ih je i konzervativna demohrišćanska opozicija. Izmjene je u Bundestagu podržao 571 poslanik, protiv je bilo 80, a 38 je bilo uzdržanih. Druga komora njemačkog parlamenta, Bundesrat, kasnije je na hitnoj sjednici odobrila zakonske izmjene.

„Prvi cilj nam je da zaštitimo stanovništvo od zaraze. Uradićemo sve što možemo da krizu što brže privedemo kraju", rekao je poslanicima novi ministar zdravstva Karl Lauterbah.

„Vlada će na tome tijesno sarađivati sa konstruktivnim dijelom opozicije. Pandemija je zadatak svih nas i nije prilika za međupartijske obračune. Sada imamo instrumente da slomimo talas delte i da se što možemo bolje pripremimo za talas omikrona."

Obaveza vakcinisanja za sve?

Nova njemačka vlada ne isključuje ni uvođenje obaveze vakcinisanja - za sve. Pravno i etički to bi bilo legitimno, ali, istoričar medicine Malte Tiezen u razgovoru za DW - savjetuje da se to ne čini.

Rasprava o vakcinaciji je uvijek je bila politički obojena, kaže on: „Kod vakcinacije se nikad nije radilo samo o injekciji, nego uvijek i o pogledu na svijet."

Jer, radi se o sopstvenom tijelu, društvenom okruženju i državi. Žučne rasprave nisu nove. „Još pre 200 godina o vakcinaciji su prepiralo i intenzivno politički raspravljalo", kaže Tizen. Brojni argumenti i stereotipi koji su se tada koristili čuju se i danas.

Godine 1874. stupio je snagu takozvani Carski zakon o vakcinaciji jer su u Evropi harale velike boginje. Vakcinisanje protiv boginja postalo je obavezno. Ali, o tome se žučno raspravljalo.

U modi je bio takozvani pokret životne reforme - liječiti prirodnim sredstvima, uz pomoć Sunca ili specijalnih dijeta. Prve organizacije protivnika vakcinacije osnovane su još 1869. u Lajpcigu i Štutgartu, pet godina prije Carskog zakona Savez za borbu protiv obavezne vakcinacije vrlo brzo je imao 300.000 članova.

Za njih su vakcine bile „đavolja stvar", nešto „vještačko, hemijsko, što se ubrizgava u tijelo", kaže Malte Tizen. „A to je i objašnjenje zašto oštra kritika vakcinisanja postoji i danas u alternativnim krugovima u Nemačkoj."

Rigidno miješanje u privatnu sferu

Tizen je iznenađen što je rasprava o obaveznoj vakcniaciji tako brzo dobila na intenzitetu. Možda je razlog to što u međuvremenu mnogi Njemci zagovaraju da se ta obaveza uvede. U najnovijem ispitivanju javnog mnjenja ARD-DeutschlandTrend 71 posto se izjasnilo - za opštu obavezu vakcinacije.

Ali, Tizen preporučuje da se to ne čini. To je „rigidno miješanje u privatnu sferu" koja se teško može opravdati.

Opšta obaveza vakcinisanja protiv velikih boginja, koja je u Saveznoj Republici Njemačkoj važila do 1976. predviđala je čak prisilno vakcinisanje. Ali, činovnicima u ministarstvu je „brzo postalo jasno da je to krajnje kontraproduktivno" i da to vodi masovnim protestima.

Obavezno vakcinisanje - posljednje sredstvo

I brojni pokrajinski ministri unutrašnjih poslova i zaštitnici ustavnog poretka upozoravaju na opasnost dalje eskalacije.

Zabrinuta je i Svjetska zdravstvena organizacija. Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge kaže da je obavezna vakcinacija „apsolutno posljednje sredstvo". On je i apelovao na zemlje da ga primjenjuju samo „ako su iscrpljene sve druge opcije za poboljšanje aktivnosti vakcinisanja". Pritom centralnu ulogu igra povjerenje javnosti u vlasti.

Dosad opšta obaveza vakcinacije protiv korone postoji samo u autoritarnim srednjoazijskim državama Tadžikistanu i Turkmenistanu. Austrija namjerava da je uvede od 1. februara, a ko se toga ne bude pridržavao prijeti mu kazna i do 3.600 evra.

Bonus video: