Članstvo u EU je izbor Moldavije

Maja Sandu je izbjegavala jasne izjave o orijentaciji države otkad je došla na vlast, s obzirom na zavisnost Moldavije od ruskog gasa

2681 pregleda 3 komentar(a)
Sandu, Foto: JOHANNA GERON
Sandu, Foto: JOHANNA GERON

Moldavija teži članstvu u Evropskoj uniji i poručila je Rusiji da je to njen izbor, izjavila je predsjednica Maja Sandu.

Njeni komentari u intervjuu za Rojters su najjasnije javne izjave o prozapadnom kursu Moldavije.

Od kada je Moldavija stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991, proruski i proevropski političari se bore za kontrolu.

Maju Sandu, čija je reformistička stranka osvojila ubjedljivu pobjedu na izborima u julu, u Moldaviji vide kao simbol promjene koja Briselu nudi spoljnopolitički uspjeh u zemlji koja je prije šest godina zamalo bankrotirala zbog endemske korupcije.

Međutim, uoči samita sa EU i liderima drugih istočnoevropskih država uključujući Ukrajinu, Sandu je izjavila Rusija otežava život Moldaviji višim cijenama prirodnog gasa. Ona je kazala da je takođe na Zapadu da pomogne da uhvati krimimalce koji su ukrali moldavski moldavski novac i nalaze se na slobodi u Evropi.

”Moldavija želi da postane članica EU jednog dana”, rekla je Sandu, koja je izbjegavala jasne izjave o orijentaciji države otkad je došla na vlast krajem 2020, s obzirom na zavisnost Moldavije od ruskog gasa.

”Željeli bismo da se pridružimo prije ili kasnije”, izjavila je u intevjuu za britansku agenciju u jednom briselskom hotelu.

Na pitanje hoće li Rusija dozvoliti Moldaviji - koja leži između Ukrajine i članice EU Rumunije - da se pridruži EU, Sandu je kazala da je rekla ruskim zvaničnicima da model 27-članog bloka odgovara njenoj zemlji.

Ukrajina optužuje Rusiju da nastoji da blokira njene zapadne ambicije, što Moskva demantuje.

”Insistiraćemo da je to naš izbor (članstvo u EU) i željeli bismo da druge države poštuju taj izbor”, izjavila je predsjednica Moldavije.

Glavni diplomata EU Žozep Borel optužio je Moskvu u oktobru da koristi prirodni gas da zastrašuje Moldaviju, što je Kremlj demantovao. Sandu je opisala novi petogodišnji gasni ugovor Moldavije sa ruskim Gaspromom kao “razuman”, ali je rekla da Moskva daje “povlaštene cijene” svojim bliskim saveznicima.

Njena vlada će osporiti zahtjev Gasproma od 30. oktobra za 709 miliona dolara moldavskog duga za gas, kazala je Sandu.

”Kada su cijene gasa toliko porasle, Gasprom je počeo da priča o nekim dugovima za koje tvrdi da postoje od 1994 ... Naravno da je to korišteno u pregovorima. Vjerujemo da bi taj dug trebalo da bude puno niži,” izjavila je.

Sandu je izjavila da je zabrinuta zbog ruskog vojnog nagomilavanja na ukrajinskoj granici. Međutim, rekla je da nema znakova povećene ruske aktivnosti u Pridnjestrovlju, odmetnutoj pokrajini u kojoj se govori ruski, duž istočnog bloka Moldavije.

”Nažalost, i dalje imamo ruske trupe na našoj teritoriji”, izjavila je, pozvavši na njihovo povlačenje iz Pridnjestrovlja, koje Ujedinjene nacije smatraju dijelom Moldavije.

Zapad da pomogne u hvatanju kriminalaca

Kontrola Maje Sandu nad izvršnom vlašću i parlamentom nudi Moldaviji najbolju šansu koju je ikad imala da izvuče državu iz ruku korumpiranih elita, kažu zvaničnici u Briselu i Kišinjevu.

Moldavija je zatražila od Interpola da izda potjernicu za dvojicom najbogatijih ljudi te zemlje, optuženih za isisavanje državnog novca.

Jedan od njih, Vladimir Plahotniuk, optužen je za umiješanost u krađu milijarde dolara iz moldavskih banaka 2014-2015.

Njegovi advokati su negirali njegovo učešće u onome što je lokalno poznato kao “krađa vijeka”.

”Računamo na međunarodnu podršku jer su najveći lopovi koji su ukrali od našeg naroda napustili zemlju”, rekla je Sandu, dodavši da se Plahotniuk vjerovatno krije u Turskoj.

Bonus video: