Završni samit EU lidera u Briselu

Na samitu će biti riječi o odnosima sa Bjelorusijom i evropskom odgovoru na hibridni napad Minska koji je koristio migrante kako bi izvršio pritisak na spoljne granice EU

5506 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Lideri 27 država članica Evropske unije (EU) danas će na završnom godišnjem samitu u Briselu raspravljati o pandemiji kovid-19, migracijama, cijenama energenata, globalnoj bezbjednosnoj situaciji i odnosu Unije sa Bjelorusijom, Ukrajinom i Afričkom unijom.

Sastanak EU lidera danas će početi razmjenom informacija o novoj varijanti koronavirusa omikronu, ali i o ubrzanju vakcinacije, kao jedinom načinu za pobjedu nad pandemijom.

Nakon oktobarske diskusije, Evropski savjet će se vratiti na temu porasta cijena energije i uticaja koje to ima na društvo i ekonomiju Unije, prenose agencije.

Kada je riječ o migracijama, lideri EU 27 će se raspravljati o svim migrantskim rutama i procijeniti operacionalizaciju akcionih planova sa prioritetnim trećim državama kao i njihovo finansiranje.

Na samitu će biti riječi o odnosima sa Bjelorusijom i evropskom odgovoru na hibridni napad Minska koji je koristio migrante kako bi izvršio pritisak na spoljne granice EU.

Kako je najavljeno, razgovaraće se o tenzijama i gomilanju ruske vojske duž granice sa Ukrajinom pri čemu EU upozorava da bi svaka vojna agresija na Ukrajinu kao odgovor imala “ogromne posljedice i teške troškove”.

Bonus video: