Ljekari: Sakašvili pati od teških neuroloških poremećaja, mučen je i zlostavljan u zatvoru

Sakašvili, uhapšen 1. oktobra po povratku u Gruziju iz osmogodišnjeg izgnanstva u Ukrajini, štrajkovao je gladju 50 dana u znak protesta zbog hapšenja, na osnovu presude iz 2018. za zloupotrebu polažaja. Sakašvili, kojem se sudilo u odsustvu, smatra da je sudjenje politički motivisano

12951 pregleda 0 komentar(a)
Sa hapšenja Sakašvilija, Foto: Reuters
Sa hapšenja Sakašvilija, Foto: Reuters

Bivši predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili pati od teških neuroloških poremećaja koji su posljedica torture i raznog zlostavljanja u zatvoru, saopštio je danas nezavisni savjet ljekara.

Sakašvili, uhapšen 1. oktobra po povratku u Gruziju iz osmogodišnjeg izgnanstva u Ukrajini, štrajkovao je gladju 50 dana u znak protesta zbog hapšenja, na osnovu presude iz 2018. za zloupotrebu polažaja.

Sakašvili, kojem se sudilo u odsustvu, smatra da je sudjenje politički motivisano. Bivši predsednik, na čelu Gruzije od 2004. do 2013. godine, ponovo je počeo da jede pošto je 20. novembra prebačen u vojnu bolnicu jer su zabrinuti lekari naveli da mu je život bio u opasnosti.

Savjet ljekara saopštio je danas da Sakašvili (53) ima niz neuroloških patologija koje su "rezultat torture, maltretiranja, neadekvatnog liječenja i produženog štrajka glađu".

Jedan od ljekara tog tima, rekao je da bi Sakašvilijevo stanje, "koje je rezultat psihičke torture koju je pretrpio u zatvoru, moglo da dovede do invaliditeta ako ne dobije odgovarajuće liječenje".

Sakašvili je krajem novembra na sudu rekao da trpi psihološku torturu, kao što su prijetnje i uskraćivanja sna.

Ljekari navode da je tokom štrajka glađu izgubio 20 kilograma.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužile su gruzijske vlasti da koriste razne krivične prijave za kažnjavanje političkih neistomišljenika i medija koji ih kritikuju.

Bonus video: