Zeleno svjetlo za petu vakcinu u EU - Novavaks

EU je već sklopila ugovor sa američkim proizvođačem oko isporuke 200 miliona doza

5630 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Agencija EU za lekove EMA dala je zeleno svetlo za odobrenje vakcine protiv korone američkog proizvođača Novavaks. To je saopštila EMA u Amsterdamu nakon vanrednog sastanka. Ovo će biti peta vakcina na tržištu EU, a očekuje se da će stići još u prvom kvartalu 2022.

Nakon detaljne procjene, nadležna komisija je došla do zaključka da su „ispunjeni kriterijumi EU u vezi sa efektivnošću, bezbjednošći i kvalitetom", saopštila je EMA. Sada još Komisija EU treba da da svoje odobrenje. Ali to je samo formalnost.

EU je već sklopila ugovor sa američkim proizvođačem oko isporuke 200 miliona doza, a kako javljaju novinske agencije, prva isporuka bi trebalo da stigne već u prvom kvartalu 2022.

Studije: efikasnost 90 odsto, ali protiv Alfe

Novavaks vakcina Nuvaksovid, (NVX-CoV2373) se ubrizgava u dvije doze u razmako od oko tri nedjelje. Prema studijama, veoma je efikasna - sa zaštitom od infekcije od oko 90 procenata. Međutim, rezultati se uglavnom odnose na Alfa varijantu, koja je bila dominantna na početku pandemije korone. Do sada je bilo samo slučajeva blagih neželjenih efekata.

Nejasno je pak koliko snažno Novavaks funkcioniše kada se radi o novoj varijanti - Omikronu. Njemački ministar zdravlja Karl Lauterbah je unaprijed upozorio da se ne računa s tim da će ova nova vakcina napraviti revoluciju. Jer, kako kaže, prema studijama su Moderna i Bajontek-Fajzer „mnogo bezbjedniji“.

„Ova vakcina će takođe morati da bude prilagođena Omikronu“, napisao je prije par dana u vezi sa Novavaksom Karsten Vacl, generalni sekretar Njemačkog imunološkog društva.

Alternativa za skeptične

Ova vakcina bi mogla da bude alternativa za one koji su skeptični prema do sada odobrenim vakcinama EU - jer je zasnovana na drugoj tehnologiji: nije ni mRNA vakcina kao što su Bajontek-Fajzer i Moderna, niti vektorska vakcina kao što su AstraZeneka i Džonson & Džonson.

Prema Institutu Paul Erlih, Novavaks se sastoji od čestica sličnih virusu koje sadrže spajk protein koronavirusa. Tijelo prepoznaje proteine kao strane i imuni sistem se aktivira – formiraju se specifična antitela i T ćelije. To znači da je organizam bolje pripremljen za pravu infekciju.

Bonus video: