Finska pooštrava kovid mjere: Ograničenje rada barova i restorana, učenici prelaze na onlajn nastavu

U saopštenju Vlade navodi se da će od 28. decembra pa nadalje, alkohol moći da se služi samo do 17 sati, a barovi će se zatvarati do 18 sati, dok će restorani raditi do 20

1210 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Finska će za predstojeće božićne i novogodišnje praznike ograničiti radno vrijeme restorana kako bi obuzdala porast i širenje infekcija omikron soja koronavirusa, saopštila je Vlada te države.

Kako prenosi Rojters, počevši od Badnje večeri, barovi će morati da prestanu da služe alkohol u 21, a radiće do 22 sata.

U saopštenju Vlade navodi se da će od 28. decembra pa nadalje, alkohol moći da se služi samo do 17 sati, a barovi će se zatvarati do 18 sati, dok će restorani raditi do 20.

Barovima je takođe dozvoljeno da prime samo 50 odsto gostiju od maksimalnog kapaciteta, a restoranima 75 odsto.

Vlada je takođe odlučila da studenti pređu na onlajn nastavu nakon božićnih praznika, a stranim putnicima koji dolaze u Finsku biće potreban dokaz o vakcinaciji ili oporavku od infekcije, ili nedavno urađen negativan rezultat testa na koronavirus.

U sklopu novih mjera je predloženo i da se od zdravstvenih radnika koji rade sa osobama sa oslabljenim imunitetom zahtijeva kovid zeleni sertifikat, kao i da se kućni kompleti za testiranje izuzmu od poreza na dodatu vrijednost, kako bi bili pristupačniji građanima.

Finska je i dalje među državama koje su najmanje pogođene pandemijom, a stopa zaraženosti je u porastu posljednjih sedmica.

Bonus video: