zbog umiješanosti u značajnu korupciju

Akteri "Možure" pod sankcijama SAD-a

"U svojim zvaničnim svojstvima kao ministar energetike i očuvanja vode i šef kabineta premijera, Mici i Šembri su bili umiješani u koruptivna djela koja su uključivala korišćenje njihovog političkog uticaja i službene moći za ličnu korist", naveo je u saopštenju Stejt dipartment

45708 pregleda 15 komentar(a)
Mici, Foto: Reuters
Mici, Foto: Reuters

Američki Stejt dipartment stavio je bivše zvaničnike na Malti, Konrada Micija i Kita Šembrija, na listu sankcionisanih lica zbog umiješanosti u značajnu korupciju, prenosi portal RTCG.

Vijest o tome objavljena je na sajtu američkog Ministarstva spoljnih poslova.

"Stejt Dipartment je objavio imenovanje bivših malteških javnih zvaničnika Konrada Micija i Kita Šembrija zbog njihove umiješanosti u značajnu korupciju. U svojim zvaničnim svojstvima kao ministar energetike i očuvanja vode i šef kabineta premijera, Mici i Šembri su bili umiješani u koruptivna djela koja su uključivala korišćenje njihovog političkog uticaja i službene moći za ličnu korist. Naime, postoje vjerodostojne informacije da su Mici i Šembri bili umiješani u korupcijsku šemu koja je podrazumijevala dodjelu državnog ugovora za izgradnju elektrane i pratećih usluga u zamjenu za mito. Njihovi postupci podrili su vladavinu prava i vjeru malteške javnosti u demokratske institucije i javne procese njihove vlade", naveo je u saopštenju Stejt dipartment, na čijem je čelu državni sekretar Entoni Blinken.

Stejt dipartment MAlta
foto: State.gov

Mici je jedan od ključnih aktera afere "Možura", u kojoj je pomenut i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Malteški list "Tajms of Malta" i britanska agencija Rojters ranije su objavili kako je uhapšeni biznismen Jorgen Fenek preko svoj firme “17 Black” zaradio milione od projekta vjetroelektrane "Možura" u Crnoj Gori, koji je malteška državna kompanija Enemalta kupila krajem 2015.godine.

Mici je u to vrijeme bio ministar energetike, a procurjeli mejlovi su pokazali da je preko “17 Black” trebalo da bude uplaćen novac na račune panamskih kompanija u vlasništvu Micija i Kita Šembrija, šefa kabineta bivšeg premijera Džozefa Muskata.

U mjesecima prije ubistva, stradala malteška novinarka Dafne Karuana Galicija je bila na tragu ofšor kompanije “17 Black” registrovane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.