Desničari šire glasine da je Brižit Makron rođena kao muškarac

Supruga francuskog predsjednika pokrenula tužbu zbog neosnovanih tvrdnji

2570 pregleda 5 komentar(a)
Brižit Makron, Foto: Shutterstock
Brižit Makron, Foto: Shutterstock

Supruga francuskog predsjednika Emanuela Makrona, Brižit, pokrenula je tužbu zbog širenja lažnih tvrdnji da je ona transrodna žena koja je rođena kao muškarac, saopštio je njen advokat.

Teoretičari zavjere, uključujući i one iz antivakserskih i ekstremno desničarskih krugova, napadaju Brižit Makron na društvenim mrežama nakon što je jedan ekstremno desničarski medij ranije ove godine objavio ove neosnovane glasine.

Prema neosnovanim glasinama ona je rođena kao muškarac pod imenom Žan Mišel Tronu. Tronu je djevojačko prezime Brižit Makron, podsjeća Rojters.

Glasine su se pojavile dok se njen suprug priprema za predsjedničke izbore naredne godine, što je pokrenulo bojazni da će kampanja biti prljava poput nedavnih izbora u SAD.

Zakonski postupak protiv nekoliko osoba je pokrenut nakon što su lažne tvrdnje dobile novi zamah poslije širenja jednog video snimka na društvenim mrežama 10. decembra, kazao je za Rojters njen advokat Žan Enoki.

On nije imenovao osobe protiv kojih je pokrenut postupak niti je naznačio da li je tužba pokrenuta pred građanskim ili krivičnim sudom. Iz kabineta Brižit Makron nijesu željeli da komentarišu.

Francuski predsjednik je upoznao suprugu kada je on imao 15 godina, a ona je bila 40-godišnja nastavnica.

Bonus video: