Češki predsjednik podržava obaveznu vakcinaciju protiv kovida

Zeman je rekao da je u početku bio skeptičan povodom te ideje, ali da se predomislio zbog ponovnih talasa zaraze

2680 pregleda 2 komentar(a)
Zeman, Foto: Reuters
Zeman, Foto: Reuters

Češki predsjednik Miloš Zeman zauzeo se za obaveznu vakcinaciju protiv kovida-19 tokom svog tradicionalnog božićnog obraćanja.

Rekao je da je u početku bio skeptičan povodom te ideje, ali da se predomislio zbog ponovnih talasa zaraze.

Zeman je izjavio da ga je u konačnom podstakla Austrija, koja je proglasila vakcinaciju obaveznom od februara 2022, prenosi Hina.

"Uvjeren sam da je to najlakši način za suzbijanje pandemije. Već imamo obaveznu vakcinaciju protiv cijelog niza drugih bolesti. Nema razloga da im ne dodamo i koronavirus", kazao je.

Takav radikalan korak bolji je nego samo posmatrati kako se faze ublažavanja smjenjuju s novim talasima zaraze širom Evrope, rekao je.

Komentirao je i druga pitanja, kritizirajući klimatske aktiviste kao što je to činio i u prošlosti, zbog, kako je naveo, pretvaranja "razumnih ekoloških ciljeva u neku vrstu religije".

Pohvalio je rad prethodne vlade, kojoj je na čelu bio populistički bivši premijer Andrej Babiš, a koja je izgubila na parlamentarnim izborima.

Naložio je novoj koaliciji, koja je stupila na dužnost prošle sedmice, da ne ublažava fiskalnu disciplinu kako bi udovoljila poslovnim lobijima koji traže poreske olakšice.

Bonus video: