Babiš: Ne treba ukinuti sankcije Rusiji, ali Krim nisu vratile Ukrajini

Milijarder Babiš je u saopštenju portalu "Parlamentnji list" naglasio da o sankcijama ipak treba razgovarati. "Putin će zajedno sa Trampom biti veliki igrač u rješavanju situacije na Bliskom istoku", poručio je
1 komentar(a)
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.10.2017. 08:31h

Lider stranke ANO Andrej Babiš, vjerovatno budući češki premijer, upozorio je da ne traži da se ukinu sankcije koje je zbog aneksije Krima uvela Rusiji Evropska unija, već da samo upozori da one nisu bile efikasne i da nisu vratile Krim Ukrajini.

"Ja ne govorim da bi trebalo ukinuti sankcije Rusiji. Govorimo samo to da ne funkcionišu i da nisu Ukrajini vratile Krim. Nisu mnogo namučile građane Rusije a ni stvorile neki veliki pritisak na (ruskog) predsjednika (Vladimira) Putina", demantovao je Babiš za češki proruski portal "Parlamentnji list" povremene vijesti u ruskim medijima da on traži ukidanje sankcija.

Milijarder Babiš je u saopštenju portalu "Parlamentnji list" naglasio da o sankcijama ipak treba razgovarati. "Putin će zajedno sa Trampom biti veliki igrač u rješavanju situacije na Bliskom istoku", poručio je.

Tajkun češke prehrambene i hemijske industrije najavio je da će nakon redovnih parlamentarnih izbora 20. i 21. oktobra na kojima je njegova stranka liberalnog centra ANO osvojila skoro 30 odsto glasova a u parlament ušlo rekordnih devet stranaka sastaviti proevropsku manjinsku vladu u koju će uključiti nezavisne stručnjake.

Nijedna od osam preostalih stranaka ne želi da uđe u vladu sa Babišom zbog toga što ga policija krivično goni i optužila ga je za zloupotrebu dva miliona eura evropskih dotacija za Babišovu luksuznu farmu "Rodino gnijezdo", te prijeti opasnost da bi Babiš mogao da postane prvi češki premijer koji bi tokom svog mandata završio u zatvoru.

Predsjednik Češke Miloš Zeman treba da danas povjeri Babišu da vodi pregovore o formiranju vlade, bez obzira na krivičnu istragu koja Zemanu ne smeta - sve dok Babiš ne bude eventualno osuđen, a kasnije će mu dati mandat da vladu sastavi i imenovaće je, bez obzira što može da se desi da ne dobije povjerenje u parlamentu.

"Češka politička scena je kao dvorište u kome je pijetao, a okolo trčkara osam kokošaka. U prvim razgovorima poslije izbora kokoške tvrde da pijetlu neće dati. I trče u krugovima po dvorištu ali kada optrče dva ili tri kruga pijetao na njih naskoči. Izvinite što koristim tu metaforu. Kada kokoška ne bi bježala ta tri kruga osećala bi se kao kokošija prostitutka, ali nakon ta tri kruga, tada je u redu", kazao je sinoć predsjednik Zeman u intervjuu češkom javnom radio servisu Radiožurnal.

Bonus video: